SB Online

SVINJSKA KUGA: Evo kolike će biti naknade za usmrćene svinje...

PRIJE 2 MJESECA
AGROKLUB.HR/AGROKLUB.HRAGROKLUB.HR
PRIKAZA: 2442

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | SVINJSKA KUGA: Evo kolike će biti naknade za usmrćene svinje... SB Online | SVINJSKA KUGA: Evo kolike će biti naknade za usmrćene svinje...

PRIJE 2 MJESECA
AGROKLUB.HR/AGROKLUB.HRAGROKLUB.HR
PRIKAZA: 2442

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je javno savjetovanje o Prijedlogu programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge.

Cilj je, kažu,uzgajivačima nadoknaditi tržišnu vrijednost svinja koje se usmrćuju i uklanjaju u skladu s objavljenim naredbama o mjerama kontrole za suzbijanje ASK.

Između ostalog, prijedlog navodi da će se sredstva dodijeliti proizvođačima na čijim objektima je provedeno usmrćivanje i uklanjanje životinja i zabranjeno držanje u razdoblju od najmanje 12 mjeseci.

Program se odnosi na grla usmrćena i uklonjena od dana potvrde pojave zaraze u Republici Hrvatskoj. Iznos potpore utvrđuje se sukladno broju, kategoriji i težini uklonjenih životinjatemeljem zapisnika nadležnog veterinarskog inspektora Državnog inspektorata.

Za svaku pojedinu kategoriju i težinski razred, iznos jeutvrđene temeljem izvještaja Glavne uprave Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj (DG AGRI) u tjednu u kojem je potvrđena pojava zaraze za prasad i tovne kategorije te temeljem prodajnih cijena rasplodnih kategorija prikupljenih u izvješću Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske o prosječnim cijenama rasplodnog materijala u svinjogojstvu.

Tako će biti osigurana sljedeća naknada:

Prasad i odojci do 35 kg, 85 EUR po grlu
Tovne svinje, 2,00 EUR po kg žive težine
Nazimice, krmače i nerasti, 650EUR po grlu

Ukupna sredstva za provedbu Programa u visini od 7.500.000 eura osigurana su u Državnom proračunu RH za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025.

Savjetovanje je otvoreno do27. srpnja.

(IZVOR: www.agroklub.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: