SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Slavonski Brod finalist u izboru najboljeg grada u povlačenju novca iz EU fondova

SB Online | Slavonski Brod finalist u izboru najboljeg grada u povlačenju novca iz EU fondova SB Online | Slavonski Brod finalist u izboru najboljeg grada u povlačenju novca iz EU fondova

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Grad Slavonski Brod
FOTO: Grad Slavonski Brod

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Jutarnji list i portal Gradonačelnik.hr i ove godine provode izbor najboljih gradova u pet kategorija (Kvaliteta života, Obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi, Ekonomija, Fondovi Europske unije i Najveći napredak u kvaliteti života) te dvije posebne nagrade („Smart City“ i „Eco City“). Grad Slavonski Brod u spomenutom izboru ušao je u finale izbora najboljeg grada u kategoriji povučenih sredstava iz fondova Europske unije. Uz Slavonski Brod, u spomenutoj kategoriji u završnici izbora nalaze se i Rijeka, Osijek te Petrinja. Status kandidata gradovi su izborili najboljim pokazateljima iznosa sredstava iz Europske unije po stanovniku te udjelu povučenih sredstava iz Euroske unije u ukupnom iznosu novca koji su svi gradovi povukli u četverogodišnjem razdoblju. Ovo nije prvi puta da se Slavonski Brod našao u finalu izbora najboljih gradova jer je isto postigao i prethodne godine.

Podsjećamo, Slavonski Brod pomoću europskih fondova izgradio je novu mrežu pješačko-biciklističkih staza i tako dobio preko 70 kilometara pješačko-biciklističkih staza kako bi se građane potaknulo na korištenje ekološki prihvatljivog oblika prijevoza. Na području infrastrukture dovršen je projekt rekonstrukcije prometnice, nogostupa i javne rasvjete te izgradnje biciklističke staze u Zagrebačkoj ulici. Najznačajniji projekti koji su ostvareni tijekom financijskog razdoblja 2017.-2021. svakako su projekti vezani uz obnovu brodske Tvrđave. Naime, na prostoru Tvrđave odvijalo se nekoliko projekta, a preduvjet za obnovu bilo je parterno uređenje i komunalna infrastruktura. Nakon dovršetka ovog projekta, uslijedila je obnova sjevernog dijela zapadnog kavalira Tvrđave Brod u kojemu će biti smještena Kuća tambure, posvećena tradicionalnom slavonskom glazbenom instrumentu.

Osim infrastrukturnih radova, projekt je obuhvatio i opremanje obnovljenih prostora Tvrđave. Osim prethodno navedenog, obnovljen je i zapadni dio sjevernog kavalira u kojemu će biti smješten Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu, a u kojemu će se na poseban način isticati zvjezdarnica. Bespovratna europska sredstva osigurana su i za obnovu kuće u kojoj je živjela poznata hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić. Na području gospodarstva, bespovratna europska sredstva osigurana su i za izgradnju te opremanje poduzetničkog inkubatora. Osim navedenih kapitalnih projekata, Grad je osigurao i značajna financijska sredstva iz Europskog socijalnog fonda koja su usmjerena na poboljšanje kvalitete boravka najugroženijih društvenih skupina u predškolskim i školskim ustanovama.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: