SDP Brodsko-posavske županije se oglasio povodom premlačivanja curice u OŠ Blaž Tadijanović

FOTO: Arhiv

23.3.2023. | 13:15 | SDP BPŽ
Pregleda: 1517

SDP najoštrije osuđuje slučaj vršnjačkog nasilja koji se dogodio u Osnovnoj školi Blaž Tadijanović u Slavonskom Brodu, o čemu smo imali prilike čitati u medijima. Problem vršnjačkog nasilja, nažalost, rasprostranjen je u našem društvu koje na njega nema čvrst i jasan odgovor jer je u konstantnom porastu.

Statistika ukazuje da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja u školi, što je porazna činjenica. Škola bi trebala biti mjesto nulte tolerancije na nasilje, a ne aparat koji će takve slučajeve (pokušati) zataškati te počinitelje pustiti da prolaze nekažnjeno.

Škola je dužna poduzeti sve mjere da zaustavi nasilje i da utvrdi sve okolnosti vezane uz njega, a djetetu žrtvi pružiti punu podršku i liječničku intervenciju ukoliko je potrebno.


Što se tiče konkretnog slučaja, tražimo jasne odgovore na pitanja: zašto je škola šutjela o navedenom slučaju i pokušala ga zataškati? Zašto slučaj nije prijavljen nadležnim institucijama?

Vršnjačko i svako drugo nasilje ostavlja ozbiljne posljedice na djecu, zato je prevencija ključ svega, a u nju bi trebali biti uključeni svi, od razrednika i nastavnika, preko ravnatelja, do roditelja i samih učenika.

Najvažnija je sustavna provedba preventivnih aktivnosti koje prije svega uključuju edukaciju, poput uvođenja građanskog odgoja u škole.


VIŠE NA TEMU:
SDP
BPŽ
ŠKOLA
NASILJE
PRIOPĆENJE

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI