S Mirkom Dusparom do punoljetnosti. Slavonski Brod u Njemačkoj (VII dio)

FOTO: rtl

26.3.2023. | 16:42 | Vanja Krnić
Pregleda: 1213

Taman kad se SDP počeo profilirati kao ozbiljna lokalna stranka s ostvarenim projektima ili projektima u ostvarivanju uz pomoć SDP-ovca našeg lobiste Tihomira Jakovine opet se dogodio obrat. Mirko Duspara umjesto protukandidata dobio je neočekivani dar u unutarstranačkim borbama i spletkama njegovog koalicijskog partnera.

SDP ovska posla

„Jakovina, sada već bivši član slavonskobrodskog SDP-a, pismom je obavijestio stranačko vodstvo da s 18. prosinca 2017. izlazi iz stranke, a kao jedan od razloga navodi rezultat koji je na izborima u svibnju 2017. postignut u Slavonskom Brodu ističući da je on "katastrofalan i velika sramota za SDP" nakon što je SDP-ov kandidat za gradonačelnika osvojio svega 7,09 posto glasova, a stranka s partnerima na listi za gradsko vijeće 10,13 posto ili tri od 25 vijećnika.


"To je uvjerljivo najlošiji izborni rezultat ikada", ističe Jakovina te proziva članove stranke za političku trgovinu u predstavničkim tijelima u Slavonskom Brodu, te uhljebljivanje stranačkih poslušnika u nadzorne odbore i upravna vijeća gradskih tvrtki. Riječ je o izbornoj blamaži "Berinih dečki", ocjenjuje Jakovina koji šefa stranke Davora Bernardića proziva za izostanak analize debakla na lokalnim izborima u Slavonskom Brodu i Zagrebu te za obračun protiv neistomišljenika.

"Ukratko, stranka se pretvorila u front gdje dominiraju gruba podmetanja i spletkarenja, koja su samo nastavak stvaranja jedne nezdrave i negativne atmosfere u stranci", ocjenjuje Jakovina. Posebno se osvrće na prvi krug izbora za predsjednika i članove Predsjedništva i Gradskog odbora slavonskobrodskog SDP-a, 16. prosinca, navodeći da je mjesec i pol prije redovnih stranačkih izbora imenovan potpredsjednik stranke Raiko Ostojić za povjerenika brodskog SDP-a te raspuštena gradska organizacije stranke.

Vodstvo stranke optužuje za izborni inženjering - prekrajanje popisa članova stranke, izbacivanje "nepoželjnih" članova zbog neplaćanja članarine, primanje nepoznatog broja novih članova, uskraćivanje podataka svim sudionicima u izborima, plaćanje (navodno 100 kuna po glasu) pripadnicima romske nacionalne manjine koje se dovozilo kombijima na glasanje.“ ; izvor Večernji list

Koalicijski partner Mirka Duspare dotakao je jedno od dna s upitom u narednom periodu koliko ih ima. U tome mirnome mandatu s djelomičnom famoznom vertikalom vlasti.

Kružni Brod

Grad je polako , ali sigurno postajao kružni Brod. Napokon izgrađen je kružni tok kod Halajka s konstatacijom Kružni tok izgleda prelijepo iz zraka i prava je šteta što Brođani hodaju, umjesto da lete i dive se kružnom toku. Naravno naš grad je usavršio sam pojam kružnih tokova. Tako da smo počeli dobivati: male, srednje, gigantske/ turbo i kakve već sve ne kružne tokove. Uostalom bitno je da se vrti, ali da se bolje vrtjeti nego satima stajati u gužvama. Slavonski Brod je počeo dobivati prvu aveniju s par kružnih i još par unutar nje.

Mirko Duspara je napokon završio mandat, a da ga nije ni jedan vijećnik napustio. Jedino mu se koalicijski partner postepeno samouništavao. Napokon i kotlovnice s mazutom su otišle u aorist. Stanovnici sa Slavonije 1 počeli su masovno odsijecati radijatore. Milan Amruš samo što nije .Brođani su i dalje odlazili s obiteljima jednosmjerno put Njemačke, Irske i slično.Počelo se događati nezamislivo. Nezaposlenost je nestala, iselila se iz našeg grada. Čak se mogao i dobiti poneki posao bez političke veze, ali ne u ustanovama vezanim uz politiku. Protokom godina realni sektor je nestao, ali javni je eksplodirao.Ovaj mandat je bio najmanje turbulentan i Mirko Duspara je krenuo po još jedan, a „tihi“ oponent HDZ ni sam nije znao kako s kim ni s čim ugroziti gradonačelnika, ali pojavila su se neka novo stara politička imena kao Slavica Lemajić sa svojom „ nezavisnom“ listom i kandidaturom. Naravno kao konstanta kandidirao se i Petar Bašić s jasnim ciljem 5.01%.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI