SB Online

Ružna navika u prometu. Je li pokazivanje srednjeg prsta kažnjivo u Hrvatskoj?

SB Online | Ružna navika u prometu. Je li pokazivanje srednjeg prsta kažnjivo u Hrvatskoj? SB Online | Ružna navika u prometu. Je li pokazivanje srednjeg prsta kažnjivo u Hrvatskoj?

Fotografija nije povezana s događajem/Ilustracija

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: revijahak
FOTO: Shutterstock

O pokazivanju srednjeg prsta u prometu Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne govori ništa. No ako prezentacija spomenutog prsta kod onog kome ste je uputili izazove gnjev i agresiju, može biti svašta. Rijetko nešto lijepo.Nije da se sudovi nisu baviliproblematikom i posljedicama pokazivanja srednjeg prsta u prometu. 

Općinski prekršajni sud u Splitu tako je primjerice u predmetuPp-6686/2022-2presudom od 17. 11. 2022.oslobodiookrivljenicu optužbe da je narušavala javni red i mir. Okrivljenica jekao vozačica zaustavila svoje vozilo i bila upozorena zvučnim znakom iz vozila koje se kretalo iza nje, na što je podigla desnu ruku pokazujući vozaču tog vozila srednji prst.Nastavila se nakon toga kretatia zatim zaustavila na znak crvenog svjetla. Spomenuti vozač je došao vozilom u  traku do nje te mu je na upit odgovorila riječima:„primjereno je pokazivati srednji prst drugim sudionicima u prometu koji ti bezrazložno trube“. Policija jojje stavlja na teret da je povrijedila odredbu Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira koja propisuje kaznu za onog tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir.

 Sud je istakao kako predmetna radnja svakako nije društveno primjerena i pristojna ali u konkretnom slučaju kada se okrivljenica nalazi u svom vozilu i drugi sudionik, vozač u svom, po stavu sudato ne predstavlja takvo uznemiravanje i ometanje mira građana  da bi se njime ostvarilo zakonsko obilježje predmetnog prekršaja.  Sud drži da se u konkretnom slučaju radi o eventualnom kaznenom djelu realne uvrede za koje se postupak pokreće podnošenjemprivatne tužbe pa je slijedom toga donesenapresuda kojom se okrivljenica oslobađa od optužbe.

Nisu samo vozači ti kojima se „otme“ pokazivanje srednjeg prsta.Nestašni putnici u vozilutakođer ponekadimaju tu potrebu.Naravno da vozač ne može odgovarati za „specifičnu uporabu ruke“ druge punoljetne osobe koja se prevozi u njegovom vozilu. Valja uočiti kako je bitno ne samo tko pokazuje srednji prst već i kome ga pokazuje. Recimo, što biva kad seprst iz vozila pokazuje policijskim službenicima?Općinski sud u Vinkovcima tako je u predmetuPp -2423/2021-5 presudom od 26. siječnja 2023. izrekao novčanu kaznu osobi koja je iz osobnog automobila kao suvozač, policijskim službenicima koji su se nalazili u službenom policijskom vozilu pokazala srednji prst. Utvrđeno je da je tim činom vrijeđalai omalovažavala policijske službenike u svezi obavljanja službe i time počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

 Okrivljenik je sam iskazao da je bio u alkoholiziranom stanju i dok se prevozio u automobilu pri prolasku kraj zaustavljenog službenog vozila policije bez ikakvog povoda pokazao policijskim službenicima srednji prst. Oni su ih zaustavili,alkotestirali, on se ispričao, noradnja pokazivanja srednjeg prsta je „zabilježena“ i u konačnici sudskom presudom sankcionirana. 

Nemogućnost susprezanja poriva da se drugom sudioniku u prometu pokaže srednji prst, može izazvati lavinu neugodnih događaja. Ljudi su tankih živaca i teško je predvidjeti hoće li netko nasrnuti na vas i zbog sitnice daleko manje simbolike nego je taj nesretni uzdignuti srednji prst. Šok zbog razvoja događaja, teško može biti kompenziran spoznajom kako će onaj tko je nasrnuo na vas zbog tog pokreta rukom u konačnici biti kažnjen. 

Općinski sud u Osijeku (Pp-1405/2023-3 od23. svibnja 2023.) bavio se upravo slučajem u kojem je kažnjen vozač koji je „poludio“ zbogpokazanog mu srednjeg prsta. On je svojim vozilom stigao do kružnog toka, ispred njega se nalazilo vozilo koje je 3-4 minute stajalo na ulazu u kružni tok, unatoč tome što se prema njegovomstavu već više puta moglo uključiti u kružni tok. Naravno da je uočio da je vozačtogvozila koja je „oklijevala“ s ulaskom u kružni tok bila ženska osoba! To njezino ponašanje, premanjegovom iskazu izazvalo je kolonu i više osoba joj je trubilo.

 Nakon toga je skrenula i nasredini kolničke trake stala da bi iz njenog vozila izišla suputnica.Kad joj je on „zatrubio“ pomakla se u desno i dok je prolazio kraj nje pokazalamu je srednji prst, a to ga je kako reče u iskazu, uznemirilo! Taj osobni osjećaj njegove uznemirenosti uslijed podignutog srednjegprsta, bio je očitookidač! Okrenuo je svoje vozilo, izišao iz njega i prišao vozačici, a onda je krenulo. Prema sadržaju presude, osuđen je s obzirom da je otvorionjenavrata počeo vikati obraćajući se: „kako to ulaziš u kružni tok, ti ćeš meni pokazivati srednji prst“. 

Potom jepovlačio pojas kojim je vozačica bila vezana, uhvatio je za majicu u predjelu prsta i pokušavao povući prema sebi. Zalupio je nakon toga vrata i otišao s mjesta događaja.Kazna? Deset dana zatvora, ali primijenjena je uvjetna osuda, tako da se odgađa izvršenje izrečene kazne zatvora u trajanju od 10 (deset) dana  pa se ista neće izvršiti ako optuženik u roku od 6 (šest) mjeseci ne počini jedan ili više prekršaja za koje mu je izrečena ista ili teža kazna od izrečene tom uvjetnom osudom.

Očito je da taj uzdignuti srednji prstu prometu nikome ništa dobro donio nije. Valjalo bi se suzdržati od izražavanja stavova iemocija njegovom upotrebom.

Izvor:www.revijahak.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: