SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Rast će cijene pekarskih proizvoda

PRIJE 4 MJESECA
TEKST: Index
FOTO: kastela.org

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Rast će cijene pekarskih proizvoda SB Online | Rast će cijene pekarskih proizvoda

PRIJE 4 MJESECA
TEKST: Index
FOTO: kastela.org

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

CIJENE kruha i pekarskih proizvoda će rasti, a povećanje će ovisiti o pojedinačnoj procjeni svakog proizvođača, kažu u Žitozajednici. Upozoravaju na povećane troškove i zamjetan uvoz pekarskih proizvoda, što smanjuje konkurentnost i profitabilnost domaće industrije, piše HRT.

U Hrvatskoj jedan građanin prosječno godišnje pojede 62 kilograma kruha, što nas smješta među rekordere u Europi prema potrošnji pekarskih proizvoda. U jednoj pekarnici u Koprivici tijesto za kruh mijesi se i diže danonoćno, ali ne i cijene.

"Nemamo nikakve potrebe za povećanjem cijena. Brašno je otišlo od korone i rata u Ukrajini u nebesa, ali tri puta je sada pala cijena i došli smo do prihvatljive cijene. Sada je borba da ne opteretimo proizvod, a da povećamo neto plaće radnicima i da ostanu u Hrvatskoj", rekao je za HRT Dejan Zrinski, vlasnik pekarnice Koprivnica.

I do 50 posto su pale cijene kukuruza i pšenice na tržištu, ali pekari se žale na cijenu rada, transporta i struje. Ono što je problem jest nerentabilna proizvodnja.

"Pšenice imamo duplo više od potreba, a ne prerađujemo je u proizvode dodane vrijednosti koji bi donijeli nova radna mjesta. Mi smo definitivno puno izgubili i vidimo poziciju Hrvatske kao bazena jeftine sirovine i uvoza finalnih proizvoda", kazala je direktorica Žitozajednice Nada Barišić.

  Čak 30 posto pekarskih proizvoda je uvezeno i nekada profitabilnu industriju polako preuzimaju stranci. 

"Svaki će poduzetnik donijeti odluku o profitnoj marži, industrija je konkurentna, ima velik broj igrača, dolazi do okrupnjavanja i složeni su uvjeti kako napraviti cijene da zadovolje kupce", komentirala je za HRT Zvjezdana Blažić, konzultantica u prehrambenoj industriji.

Cijene kruha su već porasle od 10 do 15 posto, a resorni ministar upozorava da nema razloga za novo poskupljenje. "Rekao sam da nema razloga i nikakvog opravdanog razloga za dizanje cijena jer je došlo do pojeftinjenja većeg broja proizvoda", govori ministar gospodarstva Davor Filipović.

Hrvatska je među pet zemalja u Europi u kojima je kruh najviše poskupio, a hoće li cijene i dalje rasti, odlučit će proizvođači.

Izvor:www.index.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: