SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Proslava sv. Nikole u Slavonskom Brodu

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Proslava sv. Nikole u Slavonskom Brodu SB Online | Proslava sv. Nikole u Slavonskom Brodu

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Svetkovina sv. Nikole Tavelića svečano je u utorak, 14. studenoga 2023. proslavljena u istoimenoj svečevoj župi na Jelasu u Slavonskom Brodu. Središnje misno slavlje predvodio je Božidar Nađ, župnik Župe Krista Kralja u Brodskom Varošu.

Uz domaćeg župnika Darka Tvrdojevića suslavili su slavonskobrodski dekan Tomislav Ćorluka, domaći sinovi fra Ante Perković i Krešimir Čutura, župnik brodske Župe Duha Svetoga te brodski svećenici fra Slavko Milić, gvardijan u brodskom franjevačkom samostanu, Josip Matanović župnik Župe Dominika Savija, Ivica Martić, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca i vlč. Đuro Blumenšajn, župnik u Rokovcima i Andrijaševcima.

Naglasivši kako se za proglašenje svetim Nikole Tavelića čekalo 500 godina od njegove smrti propovjednik Nađ u prigodnoj je homiliji naglasio kako je to poruka svima nama da budemo strpljivi s vjerom da Gospodin vidi naš trud i da će ga nagraditi. Zapitavši se koliko su nam sveci uzori u nasljedovanju, a ne samo zagovornici, pojasnio je kako je poruka današnjeg blagdana da Bog želi da svatko od nas bude svet, te ustvrdio da to svatko od nas može biti samo je pitanje je li to istinski i želi.

Naglasivši kako to nije jednostavno, ali je ostvarivo za primjer je stavio sv. Nikolu Tavelića. “Poruka današnjeg blagdana je da možemo biti sveti. Svetost i savršenost su različite vrijednosti. Jedino je Bog savršen. On nas nikada ne poziva na nešto što je nemoguće. Zato, odlučimo se baš danas krenuti putem svetosti. Korak po korak; prestati psovati, redovito moliti, redovito živjeti sakramentalnim životom, živjeti radost i ljubav među ljudima koji nas okružuju, početi biti svjetlo ovoga svijeta, a ne suobličiti se tami, početi napokon živjeti onako kako jedan kršćanin treba živjeti, ne tražeći izlike i izgovore, nego napokon slijediti Krista u punom smislu te riječi. To nije jednostavno, teško je, ali itekako je isplativo. Malo truda u ovome svijetu za vječno uživanje u onome svijetu. Svjestan je toga bio sv. Nikola Tavelić kada je nosio radosnu vijest poglavaru Saracene – Kadiji. Znao je da mu zbog toga čina život visi o niti, ali nije odustao. Znao je koga nasljeduje. Znao je da je Kristov učenik. On nam je jedan od primjera da možemo biti sveti, samo je pitanje je li hoćemo”, rekao je uz ostalo vlč. Nađ. Svoju je homiliji završio porukom da se zapitamo što nas sprečavam da živimo po uzoru ovoga sveca  i zašto napokon ne odlučimo da želimo biti sveti.

Slavlje je pjevanjem animirao župni zbor. Župljani su se za proslavu crkvene svetkovine pripremali u nedjelju 12. studenog kada je misno slavlje predvodio vlč. Ivan Tunić, svećenik u miru.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.