SB Online

Procurili detalji iz Ministarstva rada: Nagodinu stiže rekordno povećanja minimalne plaće

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: jutarnji.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Procurili detalji iz Ministarstva rada: Nagodinu stiže rekordno povećanja minimalne plaće SB Online | Procurili detalji iz Ministarstva rada: Nagodinu stiže rekordno povećanja minimalne plaće

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: jutarnji.hr

Minimalna neto plaća od iduće godine trebala bi biti veća za čak 94 eura i iznositi 654 eura, dok bi se u bruto iznosu povećala sa sadašnjih 700 na 800 eura, doznajeJutarnji list iz Ministarstva rada koje će Vladi predložiti povećanje minimalne plaće za 14,28 posto.

Rekordno je to povećanje minimalne plaće u Hrvatskoj još od 2008. s obzirom na to da smo zabilježili i rekordne stope inflacije, ali snažno je rasla i prosječna plaća, piše dnevnik u subotu.

Sindikati tražili više Državni zavod za statistiku objavio je podatke za prosječnu isplaćenu neto plaću za lipanj koja je iznosila 1150 eura, što znači da će udio minimalne plaće u prosječnoj plaći prijeći 58 posto, a udio u bruto prosječnoj plaći bit će 51,55 posto.

Tu smo računali stopu poreza na dohodak od 20 posto, bez prireza, te s umanjenjem osnovice za obračun doprinosa u 1. mirovinskom stupu u okviru poreznih izmjena koje stupaju na snagu 1. siječnja iduće godine, kada će biti i određena nova minimalna plaća.

Prema podacima Ministarstva rada, trenutno minimalac prima oko 21.000 radnika, a plaću do 800 eura bruto 96.650 radnika. To znači da će za 100 eura veću plaću dobiti oko 75.650 radnika koji sada imaju više od minimalca, a manje od 800 eura bruto.

Broj onih koji primaju minimalnu plaću drastično je pao, s prošlogodišnjih više od 100.000 na sadašnjih 21.000, jer su rasle sve plaće. Poslodavci okupljeni u HUP-u pozdravljaju to povećanje minimalca, dok su sindikati tražili i više, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

izvor: jutarnji.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.