SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Predstava o Ivani Brlić-Mažuranić kao uvertira u 150. obljetnicu rođenja književnice

SB Online | Predstava o Ivani Brlić-Mažuranić kao uvertira u 150. obljetnicu rođenja književnice SB Online | Predstava o Ivani Brlić-Mažuranić kao uvertira u 150. obljetnicu rođenja književnice

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: Grad Slavonski Brod
FOTO: Grad Slavonski Brod

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ivana Brlić-Mažuranić hrvatska je književnica koja se istaknula u 19. stoljeću kao vrhunska pripovjedačica i autorica brojnih eseja i putopisa. Za života bila je nominirana za Nobelovu nagradu u kategoriji književnosti čak četiri puta, što je potvrda njezina dubokog utjecaja na hrvatsku književnost i kulturu, a vrhunac svoga književnog stvaralaštva doživjela je upravo u gradu Slavonskom Brodu, gdje je nastalo i jedno od najvećih djela hrvatske književnosti – Priče iz davnine. Zbirka je, koja je prvi puta objavljena 1916. godine, postala dijelom djetinjstva mnogih generacija, kako starijih tako i mlađih.

2024. godinu obilježit će značajna 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, čije nasljeđe do danas nadahnjuje čitatelje diljem svijeta. U sklopu toga posebnog jubileja planiran je bogat program događanja koji će obuhvatiti različite aktivnosti posvećene upravo hrvatskom Andersenu, a koji će sredinom veljače biti predstavljen javnosti. Uvertira u tako značajno događanje jest premijera predstave „U potrazi za Ivanom“. Biografska je to drama o Ivani Brlić-Mažuranić za tri glumice (Marina Kostelac, Matilda Sorić, Katarina Perica Kirin). Riječ je o kazališnoj predstavi čiji se tekst temelji na istoimenom nagrađivanom romanu spisateljice Sanje Lovrenčić, koja je ujedno i dramaturginja predstave, dok je redateljica Morana Dolenc.

U fokusu je projekta lik proslavljene spisateljice, čija djela svojom maštovitošću i duboko humanim porukama zauzimaju posebno mjesto u hrvatskoj kulturnoj baštini. Na posebno se inovativan način, spajajući dramski izraz s lutkarskim medijem, predstava bavi istraživanjem unutarnjeg, osobnog svijeta Ivane Brlić-Mažuranić, pitanjima potisnute kreativnosti i želje za pisanjem u patrijarhalnom ozračju, kontrole nad vlastitim životom te pitanjem istinskog samoostvarenja usprkos ograničenjima okoline.

Projekt je nastao u koprodukciji Max Teatra iz Zaprešića i Galerije umjetnina Grada Slavonskog Broda. Praizvedba predstave bit će u Interpretacijskom centru „Ivana Brlić-Mažuranić“ u Slavonskom Brodu 2. veljače 2024. godine s početkom u 19:30 sati. Nakon slavonskobrodske premijere, očekuju se i zagrebačka, zaprešićka te ogulinska premijera predstave.

Izvor:www.slavonski-brod.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: