SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Poruka iz Sl. Broda: Prvo polazište nas vjernika je da moramo biti vjerni Bogu

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Poruka iz Sl. Broda: Prvo polazište nas vjernika je da moramo biti vjerni Bogu SB Online | Poruka iz Sl. Broda: Prvo polazište nas vjernika je da moramo biti vjerni Bogu

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Kako prepoznati uskrslog Krista u svakodnevnici? Upute za život u vjeri“, bila je tema biblijskog susreta koji je bilo i svojevrsna uskrsna duhovna obnova za vjernike Slavonskobrodskog, Sibinjskog i Garčnskog dekanata, a održao ga je u utorak, 16. travnja 2024. u Katehetskom centru Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu dr. Ivan Benaković, bibličar – profesor na đakovačkom KBF-u.
O spomenutoj temi dr. Benaković je promišljao kroz evanđeoski tekst Iv 20, 11-18. gdje Marija Magdalena susreće uskrsloga Krista naglasivši kako je i nama vjernicima kao i Mariji Magdalenin problem kako prepoznati nešto što nije materijalna stvarnost.
Kroz Magdalenin susret i razgovor s uskrslim Kristom pojasnio je da uskrsloga Krista u svakodnevnici možemo prepoznati prije svega počevši od osobnog razgovora s Bogom, biti svjesni da Bog poznaje svakoga od nas po imenu. Posvjestio je kako se odnos s Kristom odvija na osobnoj razina, kako ga u svakodnevnici prepoznajemo u iskrenosti, jednostavnosti, malenosti, a za to je potrebno ne ostati na materijalnoj razini, nego je nadvladavati i usmjeravati se prema onom neprolaznom, jer je odnos s Bogom duhovna kategorija.
“Prozvavši Mariju njezinim imenom, Krist pokazuje da poznaje njezin identitet, a s druge strane ona kao učenica vjeruje svom Učitelju. Prvo polazište nas vjernika je da moramo biti vjerni Bogu, da je On onaj koji nas poučava, vodi. Zasigurno je prvi korak osluškivati njegovu riječ, a onda ići u svoju svakodnevnicu i tu istu riječ svjedočiti i prepoznavati je u živom susretu sa braćom. Kao što je Mariji rekao, idi, u Galileji ću susresti svoje učenike i braću tako i nama govori, – ne budi zatvoren, idi ljudima, to će te oplemeniti, izgrađivati, tako se živi kršćanstvo. Do susreta s uskrslim Kristom jednoga dana u potpunosti kada nam bude jasno ono što smo vjerovali do tada ostaje nam vjerovati da je On doista živ, osluškivati njegovu riječ i živjeti u ljubavi s braćom. To su neki načini da doista živimo u susretu s uskrslim Kristom već danas, a onda u punini u budućnosti“, rekao je uz ostalo bibličar Benaković.
Nazočnima je na kraju za osobno promišljanje ponudio nekoliko pitanja vezanih uz tekst poput; što je za njih događaj uskrsnuća, može li se on shvatiti svijetlom razuma, kakav je njihov stav prema tom događaju, kakvo je njihovo iskustvo u susretu s uskrslim Kristom i druga.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.