SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Portret starih Brođana-Ivan Jakobović, inovator, prijatelj, znanstvenik, humanist

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Darko Lončar Daky

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Portret starih Brođana-Ivan Jakobović, inovator, prijatelj, znanstvenik, humanist SB Online | Portret starih Brođana-Ivan Jakobović, inovator, prijatelj, znanstvenik, humanist

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Darko Lončar Daky

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Znanost i umjetnost dvije su najljepše zvijezde koje sjaje na nebeskom svodu života: razlika među njima je samo u tome što umjetnost izvire iz potrage za ljepotom, a znanost iz potrage za naučnom istinom. Nema civilizacijskog  i društvenog napretka ako društvo ignorira i zanemaruje i svoje  umjetnike  i svoje znanstvenike.  Ivan Jakobović je naš brodski inovator, dobar prijatelj, čovjek i znanstvenik na koga svi u Brodu možemo biti ponosni, jer su njegovi patenti obišli pola svijeta i zemaljske kugle. Posebno ga štuju i cijene u Industrijsko- obrtničkoj školi gdje profesor radi kao voditelj tehničke službe. Impozantan je i impresivan broj patenata do kojih je Ivan došao u svom znanstveno- istraživačkom radu. Tako je recimo modificirao motor traktora i kosilice, njegov vlastiti traktor pokreće sustav od 80 % vode, 20 % dizela, i naravno, tajni dodaci, tajna znanstvenika. Osmislio je Ivan i patentirao pogon za proizvodnju bio-dizela, kapaciteta 600 do 700 litara na sat, za što je potrebno 1 do 1,5 tona uljane repice. U taj je projekt Ivan uložio veliki novac i tri godine rada i truda, ali mu nije žao. 

Radi profesor i na projektu proizvodnje bio- plina, te ističe da bi za oko 700 Eura obiteljska gospodarstva mogla imati svoje vlastite pogone za proizvodnju bio goriva. To bi se poljoprivrednicima, kaže Jakobović, višestruko i vrlo brzo isplatilo. Proizvodnja bio- dizela znači znatno smanjenje troškova, jer se tisuću do pet tisuća litara toga goriva može dobiti od uljane repice, zasijane na površini od jednog jutra, cijena goriva bi mogla biti i niža od tri kune po litri. Dobro ste čuli, samo tri kune po litri, čime bi hrvatski seljak bio konkurentan na tržištu Europske unije. Svi su danas, čini se, zaboravili na hrvatskog seljaka, ali ne i Ivan. Nije profesor  zaboravio ni na našu hrvatsku tradiciju, naše hrvatske običaje, pa ponekad s ponosom obuče i tradicionalni slavonski šokački plavi jankel. Učinio mi se Ivan u njemu umjetnički interesantan, pa mu posvećujem ovaj portret. Hej ljudi, hej svijete, hej Brođani, znate li što je to " D- STROJ"? Još jedan Jakobovićev izum. 

Razmišljajući i promišljajući o Teslinoj pumpi, levitaciji i recikliranju magneta koji ostaju nakon što hard disk propadne, shvatio je da kod njih ostane  energija koja se može korisno iskoristiti. Riječ je zapravo o uređaju za besplatno grijanje snage veće od 35 kw čiji se rad zasniva na tome da elektromotor preko aluminijskih diskova s umetnutim magnetima koji se u njemu vrte zagrijava radni fluid, odnosno vodu. Za Ivanove PATENTE i  i izume zainteresirali su se i strani ulagači, pa je tako recimo, patent postrojenja za proizvodnju bio- dizela prodao u Belgiju za pristojan iznos. U Belgiji je Jakobović  za ovaj patent dobio titulu ZNANSTVENOG VITEZA. Ne bi nam škodilo da i mi u Lijepoj našoj, Županiji i Gradu pokažemo malo više zanimanja, interesa ali i poštovanja i prema JAKOBOVIĆU i prema njegovim izumima. Jeli netko od naših brodskih političara ikada  otišao kod Ivana, sjeo s njim i popio kavu, razgovarao i razgledao njegove pogone i izume i upitao se što bi od svega toga moglo  biti  korisno za naš grad i Županiju. Našu domovinu Hrvatsku. Kafić Lutvinka.

 Ovdje, u kafiću Lutvinka, Ivan i ja počesto. S vremna na vrijeme navratimo, naručimo kaficu, i u miru božjem malo prodivanimo o životu, politici, znanosti i umjetnost, i svačemu pomalo. Vidio je Ivan da proživljavam zadnjih mjeseci vrlo teške i bolne trenutke, najteže u svom životu i odmah mi je ponudio svoju pomoć. Tek onda kada čovjeku počne pucati led ispod nogu, tek tada ćeš vidjeti i shvatiti  tko ti je zapravo, pravi prijatelj. Otkrio sam tada u IVANU ne samo čovjeka izumitelja i znanstvenika nego i čovjeka humanistu. Zahvalio sam mu se  na ponuđenoj pomoći i rekao sam  da mi u ovom teškom trenutku treba samo malo prijateljske utjehe i riječi prijateljske  podrške i ništa više. Za mog prijatelja Ivana, jedan portret u tehnici suhi pastel.  Darko Lončar Daky, za Ivana Jakobovića.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala SBOnlina.net


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: