SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Poljoprivrednici će zbog svinjske kuge dobiti 2.5 milijuna eura

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Index.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Poljoprivrednici će zbog svinjske kuge dobiti 2.5 milijuna eura SB Online | Poljoprivrednici će zbog svinjske kuge dobiti 2.5 milijuna eura

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Index.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

VLADA je danas donijela Program potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK) vrijedan 2.5 milijuna eura.

Namijenjen je uzgajivačima kojima su usmrćene svinje, a prihvatljivi korisnici su oni koji nisu koristili prethodne istovjetne mjere. Kalkulacija je na temelju prosječnih cijena iz trećeg tromjesečja 2023. te se njima svima, u vremenu u kojem ne mogu držati svinje, a maksimalno do 12 mjeseci, nadoknađuje nemogućnost ostvarivanja prihoda, pojasnila je ministrica.

Provedbom Programa, kako se navodi u obrazloženju odluke Vlade, omogućit će se dodjela potpore za nadoknadu gubitka prihoda zbog naređenih mjera koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja ASK sukladno relevantnim regulativama i mjerama kontrole bolesti, odnosno nemogućnosti držanja svinja.

36 centi po tovljeniku po danu Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kazala kako je po rasplodnom grlu predviđena potpora od 2.18 eura po danu nemogućnosti držanja svinja, odnosno po tovljeniku 0.36 eura po danu nemogućnosti držanja svinja na gospodarstvu.

Sredstva za provedbu Programa iznose 2.5 milijuna eura i osigurana su u državnom proračunu za ovu godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Riječ je, rekla je Vučković, o planiranoj mjeri, a ukupna vrijednost mjera za sada se planira u iznosu od 40 milijuna eura te je do današnjeg dana isplaćeno je 17.1 milijun eura.

Kod svinjogojaca kojima su usmrćene svinje naređeno je zabrana držanja svinja maksimalno do 12 mjeseci, ovisno o kategoriji biosigurnosti koja je utvrđena na njihovom gospodarstvu, kazala je Vučković napominjući kako je program poput ovog već provođen u 2023. godini.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.