SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Policija podsjeća: Građani, odjavite vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole!

PRIJE 4 MJESECA
TEKST: Sin.net.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Policija podsjeća: Građani, odjavite vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole! SB Online | Policija podsjeća: Građani, odjavite vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole!

PRIJE 4 MJESECA
TEKST: Sin.net.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Policija podsjeća građane na njihove obveze i poziva da odjave vozila kojima je istekla valjanost prometne dozvole kako bi izbjegli prekršajne sankcije. Naime, nakon isteka roka od 30 dana od dana proglašenja kraja epidemije bolesti COVID-19 (1. lipnja 2023. godine), većem broju motornih vozila je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, koja vlasnici nisu u zakonskom roku odjavili u nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji. Ističemo da je vlasnik vozila sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama dužan odjaviti vozilo ako ne izvrši produženje prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka važenja prometne dozvole.

 

Vlasnik registriranog vozila ili njegov opunomoćenik može odjaviti vozilo, a uz zahtjev za odjavu mora priložiti prometnu dozvolu radi evidentiranja odjave vozila i vratiti registarske pločice, odnosno priložiti potvrdu tijela koje je registriralo vozilo izvan Republike Hrvatske kojom se potvrđuje da su registarske pločice i prometna dozvola zadržane ili poništene.

 

Također, vlasnik vozila dužan je u roku od 15 dana prijaviti promjenu bilo kojeg podatka koji je upisan u prometnoj dozvoli, a u roku od 30 dana dužan je odjaviti registrirano vozilo te donijeti prometnu dozvolu radi poništenja i vratiti registarske pločice ako je vozilo uništeno ili otpisano ili ako je vozilo otuđeno ili nestalo.

 

Za nepridržavanje zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne i to za fizičke osobe, odnosno vlasnike vozila 90 eura, za pravne ili fizičke osobe obrtnike od 660 do 1990 eura, a za odgovorne osobe u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave od 190 do 660 eura.

 

izvor: sib.net.hr
 Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.