SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Pogledajte njegov govor: Zoran Milanović posjetio Slavonski Brod

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Ured predsjednika
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Pogledajte njegov govor: Zoran Milanović posjetio Slavonski Brod SB Online | Pogledajte njegov govor: Zoran Milanović posjetio Slavonski Brod

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: Ured predsjednika
FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

„Tambura je instrument Hrvata, Srba i Mađara i ne znam za treću naciju ili narod koji se u njoj našao. To je nešto što nas povezuje, to je dobro. Ali, kod Hrvata je to jedna malo šira priča, tamburicu su prihvatili, prigrlili i usvojili i Dalmatinci“, poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović prilikom otvaranja Kuće tambure – Slavonska notna bajka u Slavonskom Brodu.

Posebno je istaknuo kako tamburica danas povezuje sve hrvatske iseljenike širom svijeta, pa i hrvatske iseljenike s otoka koji nisu tamburice donijeli sa sobom već su je prihvatili i usvojili u dalekim zemljama u koje su iselili. „Tamburica je definirala i redefinirala kulturološko hrvatstvo u iseljeništvu. To hrvatstvo se stavilo pod zajednički nazivnik tamburice i vi je  danas čujete u krajevima gdje žive potomci ljudi koji tamburicu nisu poznavali“, istaknuo je predsjednik Milanović podsjetivši kako tamburicu sviraju hrvatski iseljenici u Australiji, Novom Zelandu, SAD-u, Čileu.

Budući da je ukupna vrijednost projekta Kuća tambure 3,6 milijuna eura, a da je 85 posto tog novca sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok je ostatak od 15 posto sredstava osiguran iz proračuna Grada, predsjednik Milanović rekao je kako je to veliki novac koji je dobro iskorišten za prekrasno mjesto i prostor.

„Nije bitno što je to veliki novac, bitno je da ste ga iskoristili. To je i naš novac jer mi dosta toga uplaćujemo. Taj novac treba završiti ovdje. Teško da bi i bogatiji gradovi od Slavonskog Broda imali dovoljno novca za ovakvu instituciju da nema tih europskih fondova. To je ona dobra priča Europe. Međutim, nisu sve priče dobre i nisu sve politike dobre. Ova je odlična i ja vam na tome čestitam“, rekao je predsjednik Milanović. Zaključio je kako je Kuća tambure “jedan od doprinosa u gradnji i očuvanju identiteta i samopoštovanja”.

Uoči svečanosti otvaranja predsjednik Milanović obišao je u pratnji gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Mirka Duspare, ravnateljice galerije umjetnina grada Slavonskog Broda Romane Tekić i voditeljice Kuće tambure Ire Panthy interpretacijski centar Kuća tambure koja je smještena u obnovljenom dijelu barokne tvrđave u Slavonskome Brodu.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.