SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Počinje škola! Koliko su rasle prosječne plaće učitelja od štrajka na ovamo? Koliko zarađuju?

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: SB Online
FOTO: (FOTO: Unspleash)

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Počinje škola! Koliko su rasle prosječne plaće učitelja od štrajka na ovamo? Koliko zarađuju? SB Online | Počinje škola! Koliko su rasle prosječne plaće učitelja od štrajka na ovamo? Koliko zarađuju?

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: SB Online
FOTO: (FOTO: Unspleash)

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Prosječne plaće učitelja u našim školama u zadnje 4 godine rasle su za oko 300 eura, analizirao je portal Srednja.hr. To znači kako im je prosječna plaća, promatrano u nekadašnjim kunama, od 2019. godine rasla za oko 2.260 kuna. U travnju 2019., prije početka štrajka prosječna plaća učitelja bila 946 eura (7.127, 64 kune), a u srpnju 2023. bila je 1.251 euro (9.425,66 kuna).Nedvojbeno, plaća je rasla, no na porast kupovne moći utjecalo je više faktora, visoka stopa inflacije, cijena namirnica, energenata, stanovanja…, što će reći da značajan rast plaće neki nisu osjetili, napose početnici, samci bez djece koji rade u jednosmjenskim školama, dok su rast mogli osjetiti bolje oni s puno godina staža, dodatcima za smjenski rad…, piše portal Srednja.hr.

Štrajk je bio u zadnje kvartali ’19. godine, jedna od najduljih ikada. Povećanje plaća izboreno je kroz povećanje koeficijenata. Naredne 4 godine, uz još malo pregovora, piše portal nadalje, ugovorena su dodatna povećanja plaća…

U trenutku kada su imali prosječno 946 eura, prosječna plaća u državi bila je 854 eura.Za travanj 2020. prosječna plaća bila im je od 1.000 eura, a u Hrvatskoj je tada iznosila 879 eura. U veljači ’22. učiteljima u našim školama prosječna plaća bila je 1.091 euro, a nacije 990 eura. Za listopad ’22. godine prosječna učiteljska plaća stigla je do 1.200 eura, nacionalna na 1.029 eura. I tako sve do travnja ove godine kada je prosječna plaća učitelja stigla do 1.212 eura, kada je uslijedio posljednje povećanje za sada, na način da najveći dodatak na plaću dobivaju zaposlenici javnih i državnih službi koji imaju najmanje plaće. Stilo se do spoemnutih 1.251 euro. Prosječna plaća učitelja nominalno je narasla za oko 300 eura u 4 godine, kao i prosječna plaća na nacionalnoj razini.

Portal dodaje i kako nastavnici u srednjoj školi u prosjeku imaju 20 do 40 eura više.

U pitanju su, napominju, prosječne plaće, što znači da postoji puno učitelja koji imaju manje, ali i onih koji su uvijek imali više. Jer, dodaje portal, plaće se jako mogu razlikovati od učitelja do učitelja. Godine staža su svakako jedan od faktora, jer za svaku se dobiva dodatak na plaću od 0,5%. Nadalje, dvosmjenski rad podrazumijeva dodatak također. A onda slijedi napredovanje u zvanjima. Visina plaće ovisi i o broju uzdržavanih članova. Što ima reperkusije na poreznu osnovicu.Nominalno povećanje plaće prosječno je bilo 300 eura, ali to ne znači da je svima raslo jednako, a u vidu kupovne moći svakako ne.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.