SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Pismo gradonačelniku-sto godina samoće djevojčice Romane Keller

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Pismo gradonačelniku-sto godina samoće djevojčice Romane Keller SB Online | Pismo gradonačelniku-sto godina samoće djevojčice Romane Keller
Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Poštovani gradonačelniče,

dozvolite mi da Vas izvijestim da je Jasna Lovaković na starom dijelu groblja sv. Lovre pronašla  jedan, etnografski gledano, vrlo zanimljiv grob, na žalost, prerano preminule djevojčice koja se zove Romana Keller.

Istražujući ovu priču koju je otkrila Jasna pažljivo sam pregledao kako svoju vlastitu arhivu i bazu podataka o starom Brodu na Savi, tako i knjige i zapise naših poznatih  etnografa, i istraživača brodske povijesti i nigdje nisam pronašao da je itko bilo što zapisao o Romani, koja je i beletristički, za pisce i književnike, vrlo zanimljiva, a ne samo etnografski i povijesno.

Naime, uskoro se bliži stogodišnjica ili STO GODINA SAMOĆE ove djevojčice, čiji je spomenik srušen i poluzatrpan u travi, ali ipak, dovoljno uočljiv, da se još uvijek vidi njezina fotografija i natpis na grobu:

ROMANA KELLER 1913-1923

Vrlo vjerojatno i vrlo izgledno da se taj grob srušio od starosti i nevremena još prije Drugog svjetskog rata, a kako se specifično nalazi između većih mramornih grobnica, malo zabačen i zapušten u travi, nitko na njega očito nikada nije ni obraćao pažnju. 

U potpisu je pri dnu stari brodski kamenoklesar HOLUB, što sam otkrio istražujući izgled drugih starih brodskih kamenih grobnica, vjerujući u početku da se radi možda o njezinoj rodbini.

Na tom tragu, stupio sam u kontakt s nekolicinom preostalih članova iz obitelji Keller koji još uvijek žive u našem gradu, ali na žalost, ni oni ništa ne znaju o ovoj djevojčici.

Shodno tome, zamolio bih Vas da djelatnici Komunalca otkopaju ovaj spomenik, podignu ga i postave na podnožje, zacementiraju za postolje na zemlji, kako bi mogao biti uspravan kao i svi ostali nadgrobni spomenici  na groblju.

 I mrtvaci imaju svoje dostojanstvo, baš kao i mi živi ljudi.

Za to ne treba novaca, već samo malo dobre volje i razumijevanja i ništa više. Uskoro se bliži sto godina samoće ove djevojčice, zaboravljene od svih i  zatrpane u travi, i vjerujem da bi svim Brođanima bilo drago da i ova curica ima svoj dostojanstven spomenik, a ne da netko cipelama i blatom stalno gazi po njezinom licu.  

Nadam se da se slažete sa mnom, već ju je život dovoljno i okrutno kaznio. 

Također koristim prigodu da se zahvalim službenicima Komunalca, vrlo su ljubazni, na moje zamolbe o mjestima ukopa naših starih Brođana dobijem uredno sve potrebite informacije, ali i besplatno ispisan papir s poljem i redom grobnice, i to je jedan vrlo pozitivan primjer suradnje novinara istraživača i zaposlenika djelatnika Komunalca, kakav bi i trebao biti.

Nadam se da će tako ostati i dalje.

Zamolio bih Vas za razumijevanje i pomoć oko ove djevojčice, i nadam se Vašem pozitivnom odgovoru.

 Jutros u emisiji  Gradskih 60 minuta na Laganini FM Brod u kojem gostuje gradonačelnik Mirko Duspara uživo u emisiju javio se autor gore napisanih redaka te pitao gradonačelnika o spomeniku Romane Keller. Gradonačelnik je odgovorio kako će obavijestiti direktora  Komunalca te će se vidjeti što se može napraviti. Nedugo nakon poziva u emisiju Darka je nazvao direktor Komunalca gdin. Jelinić te su se u kratkom vremenu dogovorili o svemu. Darko je pozvan na groblje gdje ga je dočekala direktorica radne jedinice Groblje, te su otišli do samog spomenika. 

Lijepo je vidjeti i čuti kako u ovom gradu ipak dosta toga funkcionira te je na reakciju građana Gradska uprava brzo reagirala te će spomenik biti saniran. Također popravkom spomenika desetogodišnje djevojčice spašava se i kulturna baština našega grada i starog dijela groblja.  

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: