SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

PIŠE VANJA KRNIĆ: Škola u raljama politike

SB Online | PIŠE VANJA KRNIĆ: Škola u raljama politike SB Online | PIŠE VANJA KRNIĆ: Škola u raljama politike

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Vanja Krnić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Nevjerojatno, iznenađen izborom potpuno „novog“ vodstva lokalnog HDZ a i  izborom novih nada za novi politički vjetar u Slavonskom Brodu i još novije nade na županijskoj razini Pere Čosića. Napokon novi ljudi za novo vrijeme. Uljudno je napisati koliko su protukandidati dobili glasova politički je oportuno znajući da su navedeni imali ravno nula protukandidata. Živimo li u Sjevernoj Koreji, bivšem komunizmu. Nažalost izbor je jasan , a njega nije ni bilo. Ovih dana vidim da je papirnato plišana roda ostala u totalnom mraku. Razlog je jednostavan autobusno parkiralište prestala je biti Vukovarska. Uspjeli smo napokon imamo novi kolodvor odmah pred starog. Moja omiljena tema su Osobe s invaliditetom. Da političari lažu kad god stignu to znamo, a da su cijepljeni s  desetak doza anti savjesnog cjepiva isto znamo.

Milan Amruš

 Iako je Vlada Republike hrvatske donijela odluku o financiranju izgradnje nove zgrade Osnovne škole Milan Amruš u Slavonskom Brodu, na koju i roditelj, učenici i i djelatnici škole već godinama s nestrpljenjem očekuju, za sada radovi još nisu krenuli, a ni neće tako skoro. ..Grad je napravio sve što je mogao, pa tako prebacivanje odgovornosti s države na grad pada u vodu i za Peru Čosića.

Iz grada

Iz Slavonskog Broda u odgovoru SBplus jasno su napisali:

„Što je sve Grad Slavonski Brod, kao osnivač, poduzeo i napravio s ciljem početka realizacije izgradnje nove zgrade Osnovne škole "Milan Amruš"?

Grad Slavonski Brod izradio je projektnu dokumentaciju za izgradnju nove školske zgrade Osnovne škole „Milan Amruš", osigurao građevinsku dozvolu i zemljište na kojemu bi se ista izgradila. Naime, Grad je još 2013. godine uputio zahtjeve za financiranje izrade projektne dokumentacije Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije što je nadležno Ministarstvo odbilo pa je, bez obzira na takav ishod, Grad samostalno odlučio financirati izradu projektne dokumentacije vrijednu 412.500 kuna (Brodsko-posavska županija donirala je 100.000 kuna), a dok je osigurano zemljište za izgradnju nove škole tržišne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna.Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u čl. 142 istaknuto je kako se „u državnom proračunu osiguravaju sredstva za financiranje školskih ustanova čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i to za rashode za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora školskih ustanova za djecu s teškoćama". Nakon što je Grad poslao više od 50 različitih dopisa i požurnica nadležnim državnim institucijama, sredstva za izgradnju nove škole osigurana su u državnom proračunu tek za 2020. godinu i unatoč tomu natječaj za izgradnju još uvijek nije raspisan. Iako su prema zakonskim propisima, kako je već prethodno spomenuto, za izgradnju nove školske zgrade nadležne državne institucije, Grad Slavonski Brod poduzeo je sve mjere kako bi učenici navedene škole imali adekvatne uvjete za obrazovanje i rehabilitaciju. Tijekom višegodišnjeg zalaganja Grad je kontaktirao predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića, saborske zastupnike (Marina Opačak Bilić, Ljubica Maksimčuk, Ružica Vukovac i Pero Ćosić), Veleposlanstvo Kraljevine Norveške koje se moli da sufinancira izgradnju škole Darovnicom Kraljevine Norveške, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo financija te Europski parlament. Grad je, stoga, i više izvan okvira svoje nadležnosti aktivno radio na rješavanju problema izgradnje nove školske zgrade OŠ „Milan Amruš" unatoč činjenici što je to, prema zakonskim odredbama, u nadležnosti državnih institucija.

Navedeno potvrđuje kako vlasti Republike Hrvatske ne provode zakon koji su i sami propisali, a osobito žalosti činjenica što su djeca s teškoćama u razvoju bila dio izbornih kampanja i političkih prepucavanja tijekom 2013., 2017. te 2021. godine. Ako se vratimo samo nekoliko mjeseci unatrag, kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda, Dragan Jelić, te ujedno državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknuo je kako će već nakon drugog kruga lokalnih izbora biti raspisan natječaj za izgradnju nove školske zgrade te kako će on, bez obzira osvojio izbore ili ne, „riješiti izgradnju škole Milan Amruš" (30. svibnja 2021. godine). Sličnu konstataciju istaknuo je i čelni čovjek Brodsko-posavske županije, župan Danijel Marušić, koji je još u ožujku ove godine najavio da će „otprilike za mjesec dana biti raspisan natječaj za izgradnju škole, a sama izgradnja slijedi nakon što taj natječaj bude proveden" pri tome istaknuvši kako to „nije predizborno obećanje i ne vidi zašto bi se sumnjalo u bilo koji način u to".

Nadalje, tijekom posjete Slavonskom Brodu ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa, te ministra financija, Zdravka Marića, 25. svibnja ove godine istaknuto je da će uskoro biti raspisan i proveden javni natječaj o izgradnji nove školske zgrade OŠ „Milan Amruš". S obzirom da natječaj još uvijek nije raspisan, jasno je da je navedeni posjet bio isključivo političke izborne naravi na račun najranjivijih skupina u društvu. Gradonačelnik Mirko Duspara također je u listopadu 2020. godine uputio dopis saborskom zastupniku Peri Ćosiću da, s obzirom na njegovu funkciju u Saboru Republike Hrvatske, podrži projekt izgradnje OŠ „Milan Amruš" i na taj način pomogne njegovom uvrštavanju u državni proračun RH za 2021. godinu.

Spomenuti saborski zastupnik upravo ovih dana mijenja predizbornu priču svoje političke stranke te odgovornost za izgradnju nove školske zgrade svaljuje isključivo na Grad Slavonski Brod. Iz prethodnog je vidljivo kako je Osnovna škola „Milan Amruš" u nečijem političkom diskursu samo u trenutku kada trebaju privući pozornost javnosti, a nakon toga škola postaje nevažna te se odgovornost prebacuje isključivo na Grad Slavonski Brod. Grad Slavonski Brod je, s druge strane, kontinuirano radio i izvan granica svoje nadležnosti te poduzimao konkretne korake za koje su, prema zakonu, zadužene državne vlasti, a ne jedinice lokalne samouprave te će to nastaviti raditi i dalje kako bi se problem riješio i kako bi konačno započela izgradnja nove školske zgrade.

Kakve su informacije s kojima u Gradu raspolažete s mogućim rokom početka radova?

Grad Slavonski Brod ne raspolaže službenim informacijama o mogućem početku gradnje nove školske zgrade jer nadležna ministarstva nisu odgovorila na poslane upite. Grad je od ravnateljice OŠ „Milan Amruš" saznao kako je imala 21. svibnja 2021. godine sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem koji ju je uputio na ministra Marića, ministra Fuchsa i na njegovog pomoćnika Mamića. S navedenim ministrima i pomoćnikom svega nekoliko dana nakon susreta s premijerom sastala se ravnateljica, a tijekom sastanka nije niti ona dobila konkretnu informaciju kada će biti objavljen javni natječaj za izgradnju nove školske zgrade. Također je ravnateljica istaknula kako je župan Marušić tijekom posjete školi izjavio da ima saznanja da će objava natječaja za izgradnju biti tijekom svibnja ili lipnja.

U kontakt s Petrom Šokićem, voditeljem Službe za kapitalne investicije i računovodstvo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, stupila je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Zlatarević, ali detaljnije informacije o mogućim rokovima izgradnje također nije saznala. Spomenuti Petar Šokić još je 28.11.2019. zatražio da se ponovno dostavi projektna dokumentacija, troškovnik radova te građevinska dozvola što mu je 2.12.2019. i dostavljeno. Grad Slavonski Brod je također 18. svibnja 2021. godine uputio požurnicu Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojemu zbog hitnosti rješavanja problema kao i zbog pogodnog proljetnog vremena za izvođenje radova ponovno moli za raspisivanje natječaja za izgradnju škole. Odgovor do danas još uvijek nije stigao.“

Nemalo sam se iznenadio kad sam vidio da od škole ove godine nema ništa. „sad smo cak do 2024. u projekcijama, a počeli smo otprilike 2018. Mogu se tako igrati projekcijama još desetljećima. Nigdje kraja….“  poručila je Selena Miše Šekuljica, koja se već godinama bez rukavica u džepu bori da više prestanu lagati svoje sugrađane. Ne sekirajte upravo gore navedeni su krivi što je sigurna stvar kako su izjavljivali postala neostvariva fikcija.

Uostalom neka kažu svi Saborski zastupnici iz našeg grada i izborne jedinice da im je bitnije kupit limene zmajeve od toga da izvrše svoje obećanje. Za OŠ "Milan Amruš" bilo je osigurano 14 milijuna i 700 tisuća kuna za 2020. godinu, a u projekcijama za 2021. i 2022. po još 10 milijuna kuna. Saborski  zastupnici dok budete dizali ruku za proračun sjetite se lokalpatriotizma koji proklamirate. Znam da glasate po naređenju, ali mirno zaspati po noći je bogatstvo onih mirne savjesti, imate li je Vi?

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala SBOnlina.net


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: