SB Online

Ovoga ima samo u Hrvatskoj: Grad u sudsjedstvu dao 20 milijuna kn za novu srednju školu. Iz Ministarstva poručuju: ’Ona ni ne postoji’

SB Online | Ovoga ima samo u Hrvatskoj: Grad u sudsjedstvu dao 20 milijuna kn za novu srednju školu. Iz Ministarstva poručuju: ’Ona ni ne postoji’ SB Online | Ovoga ima samo u Hrvatskoj: Grad u sudsjedstvu dao 20 milijuna kn za novu srednju školu. Iz Ministarstva poručuju: ’Ona ni ne postoji’

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: danas.hr/danas.hr

Dvije srednje škole s pet razrednih odjeljenja nastavu godinama održavaju u prostorima osnovne škole. Grad je dao novac da im se uredi prostor da se one presele, no resorno ministarstvo odbija dati za to dozvolu jer se radi o podružnicama srednjih škola iz Požege

Prošlo je šest godina od početka građevinskih radova, grad je za to izdvojio 20 milijuna kuna, ali dvije srednje škole koje rade u Pleternici i dalje nema svoje prostore nego su "podstanari" u prostorima pleterničke osnove škole. Zašto?

Ministarstva znanosti i obrazovanja tvrdi - srednja škola u Pleternici nije niti osnovana te čak nije ni dobila dozvolu za početak rada.

Krenimo redom, trenutačno se u prostorijama Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica odvija nastava Ekonomske i Obrtničke srednje škole. Riječ je o srednjim školama osnovanim u Požegi, ali u Pleternici imaju svoje ispostave s ukupno pet razreda srednjoškolaca.

Kao "podstanari", ove dvije srednje škole dijele učionice s osnovnom školom već godinama.

Još u travnju 2021. tadašnja gradonačelnica PleterniceAntonija Jozić, a sada aktualna županica, slikala se ispred poslovne zgrade u Pleternici i na svom Facebooku napisala: "Ovo će biti srednja škola ma što tko mislio o tome".

Odlučna da srednje škole dobiju svoj vlastiti prostor, krenulo se u rekonstrukciju poslovnih prostora u gradu kako bi se prilagodili za potrebe škola.

Objavljen je natječaj, naručitelj javne nabave bio je Grad Pleternica, a naša redakcija u posjedu je Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda iz 2017. godine iz kojeg se vidi da je prihvaćena ponuda za rekonstrukciju poslovnih prostora u iznosu od 19,935.656 kuna s PDV-om.

Na natječaj se javio samo jedan ponuđač, tvrtka Presoflex iz Požege čiji je vlasnikIno Galić, sin poznatog slavonskog poduzetnika i vinara bliskog HDZ-uJosipa Galića.

Zanimljivo je kako je Grad Pleternica krenuo u rekonstrukciju prostora, iako je osnivač svih srednjih škola Požeško-slavonska županija.

No ni šest godina od tog natječaja i nakon što se utrošilo najmanje 20 milijuna kuna kako bi se uredili poslovni prostori u koje su se napokon trebale useliti dvije srednje škole, od svega ništa. Prepreka je Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje za to ne da dozvolu.

Naime, odgovorili su nam kako se broj srednjoškolaca u posljednjih 10 godina na području te županije smanjio za 1400. Trenutačno je u Požeško-slavonskoj županiji sedam srednjih škola koje pohađa 2393 učenika.

Naveli su kako Srednja škola Pleternica nikad nije osnovana niti je dobila rješenje za početak rada. Podsjetimo, u Pleternici postoji pet razreda dvije srednje škole koje su zapravo ispostave srednjih škola osnovanih u Požegi.

De facto, Srednja škola Pleternica ni ne postoji, nikad nije ni dobila rješenje za početak rada, pa resorno ministarstvo ne može dati dozvolu da se preseli u nove prostore za koju je Grad Pleternica već dala 20 milijuna kuna.

"Postupak osnivanja školske ustanove propisan je Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u kojemu je navedeno da je osnivač dužan, prije osnivanja školske ustanove, pribaviti prethodno pozitivno mišljenje Ministarstva o opravdanosti osnivanja školske ustanove, a uzimajući u obzir programsku opravdanost, zahtjeve dostupnosti, racionalnosti i drugih relevantnih pokazatelja opravdanosti osnivanja školske ustanove, kao i dokaze o financijskim sredstvima potrebnima za početak rada", kazali su nam iz resornog ministarstva.

Iako Pleternica nema vlastitu srednju školu, učenici tog grada i dalje pohađaju dvije srednje škole. Od školske godine 2013./2014. Ekonomska škola Požega u tom gradu izvodi program obrazovanja za zanimanje upravnog referenta, a godinu dana kasnije s izvođenjem programa krenula je i Obrtnička škola Požega za zanimanje kuhara i konobara.

Nastavu izvode u prostorima i u učionicama Osnovne škole fra Kaja Adžića iz Pleternice. Ravnatelj osnovne školeHrvoje Galićrekao je da nemaju gužvu u svom prostoru, iako ugošćuju i dvije srednje škole jer je sreća u nesreći što se broj učenika smanjio tijekom godina. Potvrdio nam je i kako ipak planiraju dogradnju školske zgrade u kojoj bi bilo novih osam učionica.

"Planira se i izgradnja sanitarnih čvorova, učiteljskih kabineta te spremišta za nastavna sredstva i pomagala. Sve dogradnje radit će se u skladu s Državnim pedagoškim standardom i raspoloživim natječajima", odgovorio nam je ravnatelj Galić.

O ovoj pomalo bizarnoj situaciji u kojoj je Pleternica izdvojila 20 milijuna kuna za uređenje prostora za dvije srednje škole, kako bi se one iselile iz osnovne škole, a ipak od toga nema ništa jer resorno ministarstvo vraća lopticu da Srednja škola u tom gradu nije ni osnovana, pa ne mogu ni dati dozvolu za rad, pitali smo i Grad Pleternicu te Požeško-slavonsku županiju. Odgovore nismo dobili, a kad ih primimo, objavit ćemo ih.

Izvor:www.danas.hr


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: