SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Oprez pri branju proljetnica: Kazne se penju i do 26.500 eura

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: večernji.hr/večernji.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Oprez pri branju proljetnica: Kazne se penju i do 26.500 eura SB Online | Oprez pri branju proljetnica: Kazne se penju i do 26.500 eura

PRIJE 11 MJESECI
TEKST: večernji.hr/večernji.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičike osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 doviše od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica...

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vijesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje okaznama za berače.

– Proljetnice su trajnice, odnosno višegodišnje biljke koje zimu preživljavaju pod zemljom u obliku podzemnih organa - lukovice, gomolja ili podanka. Njihov nadzemni dio svake zime odumire, a u proljeće izrasta novi stoga je važno uživati u njihovoj ljepoti i ne brati ih. Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovogtrajnog uklanjanjasa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Strogo zaštićene biljke poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka ne smiju se brati, sakupljati, uništavati, sjeći osim za znanstvena istraživanja uz posebno dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja– stoji u priopćenju.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosimaod929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poputvisibaba, ljubice, pasjeg zubaili drijemovca, ukoliko se prije, takođerne ishodi dopuštenjeMinistarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Iz Javne ustanove Zeleni prsten stoga pozivajugrađane da umjesto branja proljetnice fotografiraju, crtaju, slikaju, uživaju u pogledu i svojim primjerom pokažu djeci kako seodgovornoponašati prema prirodi.

(Izvor: vecernji.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: