Oprez pri branju proljetnica: Kazne se penju i do 26.500 eura

FOTO: Pixabay

23.3.2023. | 20:14 | večernji.hr
IZVOR: večernji.hr
Pregleda: 1393

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičike osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 doviše od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica...

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vijesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje okaznama za berače.

– Proljetnice su trajnice, odnosno višegodišnje biljke koje zimu preživljavaju pod zemljom u obliku podzemnih organa - lukovice, gomolja ili podanka. Njihov nadzemni dio svake zime odumire, a u proljeće izrasta novi stoga je važno uživati u njihovoj ljepoti i ne brati ih. Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovogtrajnog uklanjanjasa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Strogo zaštićene biljke poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka ne smiju se brati, sakupljati, uništavati, sjeći osim za znanstvena istraživanja uz posebno dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja– stoji u priopćenju.


Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosimaod929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poputvisibaba, ljubice, pasjeg zubaili drijemovca, ukoliko se prije, takođerne ishodi dopuštenjeMinistarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Iz Javne ustanove Zeleni prsten stoga pozivajugrađane da umjesto branja proljetnice fotografiraju, crtaju, slikaju, uživaju u pogledu i svojim primjerom pokažu djeci kako seodgovornoponašati prema prirodi.

(Izvor: vecernji.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI