SB Online

Općini Vrpolje odobreno bespovratni 6,8 milijuna kuna za izgradnju i opremanje Centra za starije osobe

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Općina Vrpolje

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | Općini Vrpolje odobreno bespovratni 6,8 milijuna kuna za izgradnju i opremanje Centra za starije osobe SB Online | Općini Vrpolje odobreno bespovratni 6,8 milijuna kuna za izgradnju i opremanje Centra za starije osobe

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Općina Vrpolje

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju projekata vezanih za izgradnje i opremanje centara za starije osobe. Među njima je i općina Vrpolje kojoj je odobreno 6.810.460,90 eura prihvatljivih troškova bez vlastitog sufinanciranja.  

Svrha Projekta je poboljšanje dostupnosti integrativne cjelovite skrbi za starije osobe unapređenjem infrastrukture za pružanje socijalnih usluga za starije osobe. Unaprjeđenje infrastrukture postići će se izgradnjom uz adekvatno opremanje, a kako bi se nakon uspostave javne ustanove Centra za starije osobe u Vrpolju korisnicima će se omogućiti što duži ostanak starije osobe u svom domu. Također će Centar osigurati nove dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno visine o pomoći druge osobe i čije se potrebe ne mogu zadovoljiti na razini doma ili lokalne zajednice te zaseban odjel za smještaj osoba s Alzheimerom i drugim demencijama.Projektom je predviđeno ukupno 123 ležaja ili kreveta za institucijske i izvaninstitucijske usluge, odnosno 93 kreveta za uslugu smještaja III. i IV. stupnja usluge (77 kreveta za pružanje III stupnja usluga – za starije i teško bolesne odrasle osobe), 16 kreveta za pružanje IV. stupnja usluga (za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti ili drugih demencija) te 20 kreveta za cjelodnevni boravak i 10 kreveta za poludnevni boravak.

Projektom su predviđene izvaninstitucijske usluge za cjelodnevni boravak za 20 korisnika za poludnevni boravak za 20 korisnika te su predviđene i izvaninstitucijske usluge koje uključuje skrb za starije osobe za vrijeme spriječenosti (2 korisnika), usluge za individualno savjetovanje – 600 usluga godišnje i za grupno 300 usluga godišnje kao i uslugu pomoć u kući za maksimalno 130 korisnika koja uključuje organiziranje prehrane (pripremu ili nabavu i dostavu gotovih obroka), obavljanje kućnih poslove, održavanje osobne higijene i zadovoljavanje drugih svakodnevnih potreba.

Predviđena je i usluga pružanja integrirane skrbi za starije osobe povezivanjem socijalnih usluga i zdravstvene skrbi na primarnoj razini, osiguranjem primarne zdravstvene zaštite gdje je projektom predviđen prostor za liječnika obiteljske medicine te ostale usluge poput organiziranja dnevne aktivnosti, osiguranja pratnje na liječničke preglede, organizacija dostave lijekova, organizacija radionica za unaprjeđenje digitalnih vještina, provođenja rekreativnih aktivnosti za starije i slabije pokretne osobe, organizacija tribina i edukacija.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.