SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Općina Klakar mjesto ugodnog življenja kako za najmlađe tako i one starije generacije: „Naša općina je stabilna koja ima svoj razvoj“

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: D. Krstanović
FOTO: Ante Krstanović

Općina Klakar graniči sa četiri jedinice lokalne samouprave, na zapadu s gradom Slavonskim Brodom, na sjeveru s općinom Gornja Vrba i općinom Garčin, naselje Zadubravlje, te prema istoku s općinom Oprisavci, naselja Trnjanski Kuti i Poljanci. Jugozapadni, južni i jugoistočni dio općine Klakar omeđen je rijekom Savom koja je ujedno i državna granica koju čine mjesta Klakar, Ruščica, Gornja Bebrina i Donja Bebrina.
-Općina Klakar smo svi mi. Svaki naš pojedinac sudjeluje barem u nekom obliku u općini. Koliko je naš najjadniji pojedinac slab, toliko je naša općina jaka. Općina Klakar je stabilna općina i ima svoj razvoj. Svi mi, njeni stanovnici uz koje i članovi Općinskog vijeća odrađujemo veliki posao.


-Obilježavanje dana općine Klakar počelo je polaganjem vijenaca na grobove poginulih naših branitelja te odavanjem počasti kod Spomen obilježja u Ruščici u kojem mjestu je završena izgradnja Trga koji je dobio ime po prvom predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu. Položeni su vijenci u Gornjoj Bebrini kod spomen obilježja Šime Đamića i time mu odali poštovanje za sve ono što je napravio u Domovinskom ratu. Prisustvovali smo na svečanom euharistijskom slavlju, a sada ćemo držati Svečanu sjednicu Općinskog vijeća na koju se odazvao veliki broj uzvanika, što mi je posebno drago, što pokazuje da dobro radimo i da nas održavaju u svim našim nastojanjima za boljitak života u ovoj našoj općini. Biti će prilika i da se na Svečanoj sjednici javno zahvalimo na svemu što su učinili za našu općinu – rekao je prije početka održavanja Svečane sjednice Općinskog vijeća načelnik općine Klakar Tomislav Pendić s kojim je bio i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Lucić.
Općinsko načelnik Tomislav Pendić posebno je ponosan na rješavanje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, u čemu je među prvima u Republici Hrvatskoj, a razloga za zadovoljstvo ima i zbog više različitih projekata koji su odrađeni ali i onih koji su pripremi.


-Tri godine mandata mene kao načelnika i Općinskog vijeća napravili smo ono što smo kao obvezu preuzeli. Tu se radi o dovršetku izgradnje dječjeg vrtića i njegovog stavljanja u funkciju. Dječji vrtić je odradio jednu pedagošku godinu, a nužnost je da idemo u proširenje njegovog kapaciteta za još jednu dobnu skupinu. Razlog tomu je zbog velikog interesa mještana i upisa djece u vrtić. Nadalje mogu istaknuti da smo kao općina koja je provela prva u RH program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Moram reći i to da smo mi, kao jedna od 24 lokalne jedinice samouprave u Republici Hrvatskoj koja je u 2022. godini imala porast broja stanovnika, a nismo imali useljenje stanovništva, a taj trend se nastavio i u 2023. godini. Po indeksu razvijenosti smo uz općinu Bukovlje u Brodsko-posavskoj županiji jedna od najrazvijenijih općina. Važno je za istaknuti i to da je plod rada mene i Općinskog vijeća, općina Klakar da smo od veljače ove godine krenuli sa zakupom zemljišta za izgradnju fotonaponskih solarnih elektrana što nas je dovelo do ulaska u sustav PDV-a, i kao takva smo jedina u Brodsko-posavskoj županiji – dodao je načelnik Pendić.


Predsjednik Općinskog vijeća Klakara Ivica Lucić naglasio je kako je suradnja između izvršne i zakonodavne vlasti više nego dobra.
-U ove tri godine vlasti održali smo 30 sjednica Općinskog vijeća. Imamo jako dobru suradnju s načelnikom koji nas uvažava, a uvažavamo i mi njega. Načelnik prihvaća naše prijedloge, ako i mi njegove.
Vezano za stupanje novih korisnik u posjed poljoprivrednog zemljišta, koje je prema natječaju odrađeno, načelnik Pendić je naglasio kako je Županijsko državno odvjetništvo dalo svoj pravorijek i očitovalo se da nema nikakvih nepravilnosti oko toga.
-Povjerenstvo je pokrenulo postupak uvođenja novih korisnika. Prema mojim saznanjima 30-ak posto njih još nije predalo zemljište novim korisnicima. Stari korisnici moraju završiti poljoprivrednu godinu, a koji su uplatili zakupninu do kraja poljoprivredne godine, a to je do početka mjeseca studenog. Nadam se da će se do tada predati sve zemljište novim korisnicima koji su to dobili.
Na Svečanu sjednicu Općinskog vijeća odazvali su se brojni gosti i uzvanici, među kojima su između ostalih bili, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Planekovića i potpredsjednika Ivana Anušića, general Željko Živanović, izaslanik iz Brodsko-posavske županije pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović, načelnice i načelnici općina iz Brodsko posavske županije, Ankica Zmaić, Josip Pavić, Vedran Gavran, Ivan Meteš, Ivan Vuleta, Josip Nikolić, Ivan Brzić i Goran Jelinić. Bili su nazočni na sjednici i bivša zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Maksimčuk, direktori javnih tvrtki, ravnatelji ustanova te predstavnici Policijske uprave Brodsko-posavske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
Nakon prikazanog filma u kojem su dočarani odrađeni brojni projekti predsjednik Općinskog vijeća Ivica Lucić naglasio je kako rezime rada unazad godinu dana obiluje vidljivim rezultatima koji obvezuju i na daljnji rad.
-Odgovorna smo vlast koja je uspješno ostvarila veliki broj svojih odluka vodeći se prioritetima. Očekivanja su velika, a na svima nama je da radimo najbolje što znamo na zadovoljstvo svih stanovnika općine – rekao je Lucić zahvaljujući svim vijećnicima na konstruktivnom i odgovornom radu kao i načelniku općine Tomislavu Pendiću. 
Pozdravljajući obitelji poginulih Hrvatskih branitelja i bivšu zastupnicu u Hrvatskom saboru Ljubicu Maksimčuk, kao i sve uzvanike načelnik općine Tomislav Pendić naglasio je kako je Općina Klakar mala općina koja broji 2022 stanovnika koji se broj nastoji povećati kroz različite aktivnosti i projekte. Između ostalog je rekao da je Općina Klakar mjesto ugodnog življena.
-Općina Klakar je stalno u nekim izazovima. Nastavljamo s tim što potvrđuje da smo aplicirali ove godine na sedam javnih poziva i natječaja, a prošli smo kroz hvalevrijedan projekt Zaželi u kojem smo zaposlili 15 djelatnika koji vode brigu o 90 korisnika. Radi se o trogodišnjem projektu vrijednom 675 tisuća eura. Još jedan jako projekt je izgradnja asfaltno-biciklističke staze od Gornje Vrbe do škole u Ruščici. Ima još dosta projekata za koje smo povukli sredstva, a što je sve za boljitak življenja u našoj općini – rekao je između ostalog načelnik Pendić.


Nazočnima su se obratili i izaslanik iz Brodsko-posavske županije pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović i izaslanik predsjednika Vlade Andreja Planekovića i potpredsjednika Ivana Anušića, general Željko Živanović.


U prigodi Dana općine dodijeljena su i priznanja, Iliji Majiću, umirovljeni časnik HV-a, a posthumno brigadnom generalu Josipu Zvirotiću i pukovniku Šimi Đamiću. Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.