Od jeseni cjelodnevna škola: Pogledajte koji su novi predmeti uvedeni i do koliko sati će trajati nastava

FOTO: Google

22.3.2023. | 14:05 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 6761

Pedeset osnovnih škola od jeseni počinje s cjelodnevnom nastavom. Djeca bi u školi mogla biti i do poslije 17 sati, uvode se neki novi predmeti i nove aktivnosti, a rastu i plaće učitelja u tim školama.

Ministar znanosti i obrazovanjaRadovan Fuchspozvao je sve osnovne škole da se prijave za sudjelovanje ueksperimentalnom programu"Osnovna škola kaocjelodnevna škola".

U ovom novom modelu nastaveodjesenisudjelovat će50 osnovnih školaiz cijele Hrvatske, a prijaviti se mogu one škole koje već sada provodejednosmjensku nastavu.


Financijska stimulacija po školi bit će300.000 eura, najavio je ministar. Novac je namijenjen nabavi opreme potrebne za održavanje nastave i dodatne troškove škola, arast će i plaće zaposlenikatih škola,od 15 do 25 posto.

Prema modelu, obavezna nastava bi do osmog razreda trebala trajatido 14 sati, nakon čega slijedi ručak te se od 15 sati počinje s izvannastavnim aktivnostimado 17 sati, a nakon 17 s izvanškolskim aktivnostima

Novi predmeti i nove satnicePriroda i društvou petom i šestom razredu postajePrirodoslovljete se uvode novi predmetiDruštvo i zajednicaiPraktične vještine, sličan nekadašnjem Domaćinstvu.

Informatika postajeInformacijske i digitalne kompetencijete će po novome bitiobavezni, a ne izbornipredmet od prvog razreda. Obavezan će biti idrugi strani jezik,od četvrtog razreda.

PredmetSvijet i janovi je izborni predmet, koji će zamišljen da učenici koji ne odaberuVjeronauk, "ne provode vrijeme hodnicima ili imaju jednu ocjenu manje",kazao je Fuchs.

Povećava se broj sati zaHrvatski jezik i Matematikute umjetničke predmete poputLikovne i Glazbene kulture.

Novost je i da nastavuTjelesne kultureu prva četiri razreda osnovne škole više neće predavati učitelji, većmagistri kineziologije.

(Izvor: Dnevnik.hr)


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI