SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Od 6. srpnja ovi sustavi postaju obavezni na novim automobilima

PRIJE 2 GODINE
TEKST: index.hr/index.hr

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Od 6. srpnja ovi sustavi postaju obavezni na novim automobilima SB Online | Od 6. srpnja ovi sustavi postaju obavezni na novim automobilima

PRIJE 2 GODINE
TEKST: index.hr/index.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

NAKON 6. srpnja svi novi automobili na tržištu EU, ali i kamioni i autobusi, morat će biti opremljeni nizom sigurnosnih sustava. 

Stupanjem na snagu ove uredbe započet će vrijeme prilagodbe u kojem će svi modeli predstavljeni prije spomenutog roka imati mogućnost prilagodbe, a od 7.7.2024. godine svi će novi automobili morati biti opremljeni novim sustavima, prenosi Revija HAK.

Najzanimljiviji sustav, ali i onaj koji je izazvao najviše bure još od objave prijedloga uredbe, svakako je Intelligent Speed Assistant ili kraće ISA. To je sustav koji bi prateći prometne znakove, podatke navigacijskog sustava i trenutne podatke mogao upozoravati na maksimalnu dopuštenu brzinu.

Sustav će vozača obavještavati zvučnim i haptičkim signalom, a potom će i sam automatski reagirati sprečavanjem prekoračenja brzine. Pritom će automatski smanjivati snagu motora, ali će ga se moći premostiti snažnim pritiskom gasa. U svakom slučaju bit će zanimljivo vidjeti kako to funkcionira u praksi.

Drugi sustav koji postaje dio standardne opreme je Event data recorder (EDR) ili crna kutija. On se već ugrađuje u brojna nova vozila, a pohranjuje podatke o brzini, položaju upravljača, svjetlima, stanju zračnih jastuka i sl. Zanimljivo je da ovim podacima mogu pristupiti proizvođač i državna tijela, ali ne i osiguravatelji. 

Na popisu obaveznih sustava su i stražnja kamera i parking senzori, sustav automatiziranog kočenja u nuždi, sustav držanja trake i upozoravanja na umor te Alcolock. Potonji je posebno zanimljiv, a radi se samo o pripremi za ugradnju, dok će se sustav ugrađivati samo višestrukim prijestupnicima po pitanju vožnje pod utjecajem alkohola. Alcolock uređaj sprečava startanje vozila ako je vozač pod utjecajem alkohola. 

Recimo i kako po uzoru na automobile koji tu funkciju imaju još od 2014. godine, sada i kombi vozila, kamioni i autobusi moraju biti opremljeni nadzorom tlaka u gumama. 

(Izvor: Index.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: