SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjeg Josipa Stadlera

SB Online | Obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjeg Josipa Stadlera SB Online | Obljetnica rođenja i krštenja sluge Božjeg Josipa Stadlera

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: Grad Slavonski Brod
FOTO: Grad Slavonski Brod

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Župa Gospe Brze Pomoći te Družba sestara Služavki Maloga Isusa organizatori su proslave obljetnice rođenja i krštenja prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega dr. Josipa Stadlera. Svečanost je započela tradicionalnom molitvom i procesijom na Trgu Josipa Stadlera te euharistijskim slavljem u katehetskom centru župe Gospe Brze Pomoći koje je predvodio mons. Pero Sudar, vrhbosanski pomoćni biskup u miru. Poslije svete mise u crkvi se održala molitva za Stadlerovo proglašenje blaženim. Na programu proslave sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.


Dana 24. siječnja 1843. godine u Brodu na Savi rođen je čovjek čije je ime zlatnim slovima zauvijek upisano u anale najsvjetlijih trenutaka Crkve u Hrvata, a osobito Vrhbosanske nadbiskupije. Iza imena ovog velikana stoji plodonosan rad na gotovo svim područjima. Podjednako je uspješan bio kao graditelj, profesor i duhovni pastir.


Njegov najtrajniji spomenik ipak Družba sestara Služavki Malog Isusa koju je osnovao s ciljem pomaganja sirotinji i duhovnog uzdignuća Crkve u Hrvata. Josip Stadler umro je u Sarajevu 8. prosinca 1918. na blagdan Bezgrješnog začeća. 

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: