SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

SB Online | Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa SB Online | Obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: Grad Slavonski Brod
FOTO: Grad Slavonski Brod

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se svake godine 21. listopada s ciljem smanjenja broja poginulih u prometnim nesrećama i teških prometnih nesreća u cestovnom prometu za 50%. Ovogodišnja kampanja u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa provodi se pod geslom „Ne budi bez veze, veži se“ kako bi se javnost upozorilo na potrebu korištenja sigurnosnih pojasa u vozilima. Grad Slavonski Brod u suradnji s Policijskom upravom brodsko-posavskom aktivno doprinosi unaprjeđenju sigurnosti cestovnog prometa na svom području donošenjem prometnih rješenja koja će poboljšati brojna područja djelovanja (prilagođena brzina, sigurna vožnja, aktivni oblici prometovanja, sigurna infrastruktura i dr.).

S ciljem smirivanja prometa u područjima škola i vrtića izgrađene su uzdignute plohe u Slavonskoj ulici kod Osnovne škole „Ivana Brlić-Mažuranić“, na Aleji Miroslava Krleže kod Osnovne škole „Bogoslav Šulek“ i Dječjeg vrtića „Kosjenka“ te u Ulici Vatroslava Jagića kod Srednje medicinske škole i Obrtničko-tehničke škole. Čest je problem i neprilagođena brzina koja se nastoji otkloniti ugradnjom uspornika poput onih u Ulici Vlatka Mačeka (prije raskrižja s Ulicom sv. Florijana) te prije raskrižja s Trgom žrtava rata.

Policijska uprava brodsko-posavska pomno prati broj prometnih nesreća na gradskim prometnicama, a sigurna vožnja i prilagođena brzina ključni su čimbenici sigurnosti cestovnog prometa. Stoga su u suradnji s PU brodsko-posavskom i Hrvatskim cestama postavljene kamere za nadzor brzine u Osječkoj i Splavarskoj ulici, kao i na četiri nove lokacije: u Požeškoj ulici, Ulici Bože Milanovića, Ulici Vida Došena i u Ulici Kerdeni.

Grad Slavonski Brod je za projekt osiguranja financijske potpore iz sredstava Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine predložio projekt iz područja sigurnosti cestovnog prometa na gradskim prometnicama, a koji se odnosi na postavljanje LED markera na pješačkom prijelazu u Požeškoj ulici, čime će se uz kameru za kontrolu brzine dodatno povećati sigurnost pješaka. LED markeri na pješačkim prijelazima postavljeni su na još nekoliko lokacija u gradu: u Ulici Stanka Vraza kod dvorane „Vijuš“, u naselju Andrije Hebranga, Ulici Andrije Štampara kod ulaza u bolnicu, u Vukovarskoj ulici na ulazu u Tvrđavu, na Šetalištu braće Radić te u Ulici Ivana Gundulića. Postavljene su i konzole sa svjetlosnim prometnim znakom CO² (pješački prijelaz) i treptačima na raskrižjima Ulice Nikole Zrinskog s Ulicom Stjepana pl. Horvata i Ulicom Ivana Gundulića koji će doprinijeti boljoj uočljivosti pješačkih prijelaza i općoj sigurnosti u prometu. 

Odrađena je i nova regulacija prometa u ulicama Vladimira Nazora, Matije Antuna Reljkovića, Jurja Dobrile, Dragutina Rakovca, Ivana Kukuljevića, Ivana pl. Trnskog, Vatroslava Lisinskog, Andrije Kačića Miošića te u Ulici Antuna Mihanovića koje su postale ulice s jednosmjernim prometom.

Povodom Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa sve vozače i sudionike prometa pozivamo na svakodnevni oprez te poštivanje prometnih pravila.

Izvor:www.slavonski-brod.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: