SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Novoizgrađena kompostana bit će smještena na lokaciji Vijuš-Jug

SB Online | Novoizgrađena kompostana bit će smještena na lokaciji Vijuš-Jug SB Online | Novoizgrađena kompostana bit će smještena na lokaciji Vijuš-Jug

PRIJE 6 MJESECI
TEKST: Grad Slavonski Brod
FOTO: Grad Slavonski Brod

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Krajem 2023. godine objavljen je javni natječaj za izgradnju građevine komunalno servisne namjene kompostane. Riječ je o prvoj fazi realizacije projekta izgradnje i opremanja, jer natječaj podrazumijeva izvođenje radova niskogradnje, vodoopskrbe i odvodnje, uz građevinsko-obrtničke, elektro radove i radove dubinskog temeljenja. Oprema za kompostanu bit će nabavljena u drugoj fazi realizacije projekta. Cjelokupan projekt procijenjen je na 3.184.978,57 eura, a bespovratna sredstva u iznosu od 1.577.557,97 eura dodjeljuje Europska unija putem programa NextGenerationEU.

Kompostana je, takoreći, filter između sakupljanja i ponovne uporabe biootpada. Dobiveni kompost će se, ovisno o njegovoj kvaliteti, koristiti na javnim gradskim površinama, u uzgoju poljoprivrednih kultura za proizvodnju energenata biološkog porijekla ili sanacije degradiranog terena te za prodaju po povoljnim cijenama za građane. Izgradnjom kompostane, koja će biti površine 1035 m², postići će se kapacitet obrade 5,400 tona biorazgradivog otpada godišnje. Time će se uvelike utjecati na smanjenje negativnog utjecaja onečišćenja, emisije stakleničkih plinova te će se poboljšati kvaliteta zemljišta i neće se zagaditi podzemne pitke vode na neuređenim deponijama, što je sve zajedno važno za dugoročan i održiv razvoj našega grada.

Cijela građevina bit će ograđena ogradom, a zelene površine zasijane travom. Uzduž obiju strana i iza građevine posadit će se drveće, koje će sprječavati širenje prašine te doprinijeti skladnijem izgledu cijele građevine. Smještaj buduće kompostane predviđen je na lokaciji Vijuš-Jug.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: