SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Nova pravila u jednoj osnovnoj školi: Zabranjena kratka odjeća, šminka...

SB Online | Nova pravila u jednoj osnovnoj školi: Zabranjena kratka odjeća, šminka... SB Online | Nova pravila u jednoj osnovnoj školi: Zabranjena kratka odjeća, šminka...

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: sib.net.hr
FOTO: RTL

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Osnovna škola Milana Langa u Bregani uvodi stroga pravila odijevanja za svoje učenike koja se primjenjuju jednako na djevojčice i dječake. Suknje i hlače iznad koljena, majice bez rukava te one koje otkrivaju trbuh više neće biti dopuštene u ovoj školi.

Učenici su podijeljeni u mišljenjima o ovim pravilima.

"Što se pravilnika tiče, meni je sve u redu. Možda je malo stroži za djevojčice, ali nije prestrogo. Neki se žale što ne mogu nositi poderane hlače ili traperice, ali to je to", kaže Robert Svilić, učenik osmog razreda.

Zbog sve češćih slučajeva kršenja pravila odijevanja, škola radi na novom kodeksu koji će propisati jasnija i stroža pravila.

"Nisu primjerene kratke hlače i suknje, a ako se nose tajice, majica mora biti odgovarajuće dužine. Nije dozvoljeno imati dugačke nokte, zabranjeno je šminkanje, eventualno je dopušteno sjajilo za usne i bezbojni lak. Dječaci ne bi smjeli dolaziti u sportskim dresovima, prekratkim hlačama niti u majicama u kojima treniraju; oni također trebaju biti primjereno odjeveni za školu", govori Sanja Rapljenović, nastavnica u OŠ Milana Langa.

Pravila odijevanja u školama variraju, a neke škole postavljaju samo opća pravila o primjerenom i pristojnom odijevanju, dok druge imaju strože zabrane. Učenici imaju različite stilove i mišljenja o tome što je prihvatljivo.

"Ovo je zapravo moj svakodnevni outfit: košulja, kravata, hlače, sat. Ako je vruće, može i bez kravate, ali uglavnom se slično oblačim tijekom cijele godine. Svatko ima svoj stil, ali bez obzira na to, trebamo paziti. Ako naš stil odijevanja ne odgovara pravilima, trebamo ga prilagoditi", navodi David Katačić, učenik Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu.

"Sada su moderne rezane majice i topovi, a to je popularno među djevojkama. Dečke često opominju zbog kratkih hlača, traperice su prihvatljive, ali kratke trenirke nisu dozvoljene. To je najčešća zamjerka", konstatira Nura Jakupović, također učenica Gimnazije Lucijana Vranjanina.

Iako u Gimnaziji Lucijana Vranjanina postoji kodeks odijevanja, škola kaže da su zadovoljni njegovom primjenom i da se prekršaji rješavaju razgovorom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne propisuje univerzalni kodeks odijevanja za škole, već odluka o tome što je dopušteno, a što zabranjeno ostaje na ravnateljima i osnivačima škola koji mogu uspostaviti jedinstveni dress code.

Izvor:www.sib.net.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: