SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Nikad kraći školski praznici. Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu

SB Online | Nikad kraći školski praznici. Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu SB Online | Nikad kraći školski praznici. Objavljen prijedlog kalendara za sljedeću školsku godinu

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: Dnevik.hr
FOTO: Google

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ministarstvo znanosti obrazovanja objavilo je odluku o početku i završetku nastavne godine, broju dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2024./2025.

Ministarstvo je tako propisalo da nastavna godina počinje 2. rujna 2024., a završava 18. lipnja 2025. godine. Učenici koji polažu državnu maturu svoje srednjoškolsko obrazovanje završit će 23. svibnja 2025. godine.

Nastava je podijeljena u dva polugodišta, prvo traje od početka nastavne godine do 20. prosinca 2024. Drugo polugodište počinje 7. siječnja sljedeće godine i traje sve do 18. lipnja. Nastava se organizira i izvodi najmanje u 175 nastavnih dana, a za učenike završnih razreda srednje škole najmanje u 160 nastavnih dana.

Učenici će imati četiri odmora tijekom školske godine. Jesenski praznici počet će 31. listopada, a učenici će natrag u školske klupe 4. studenog. Prvi dio zimskih praznika počinje 23. prosinca i trajat će do 7. siječnja 2025. Drug dio zimskog odmora počinje 24. veljače i završava 3. ožujka 2025. godine.

Proljetni odmor za učenike počinje 17. travnja 2025 . godine i završava 25. travnja 2025 . godine, s tim da nastava počinje 28. travnja 2025. godine.

Nastavnici negoduju

Odluka ministarstva tek je nekoliko dana aktualna, a već je izazvala žestoku reakciju nastavnika . Njihove kritike većinom su usmjerene datum završetka nastave. Većina ih smatra kako bi škola umjesto 18. lipnja trebala završiti pet dana ranije, odnosno,13.lipnja.

"Svake godine školski kalendar se produžuje kao i broj nastavnih sati i dana. Već nekoliko godina za redom učenici u 6. mjesecu sjede u učionicama ne radeći ništa od gradiva; gradivo koje se trebalo odraditi bude prebačeno. U slučaju da se gradivo odradi učenici i dalje moraju tratiti vrijeme u školi. Školski kalendar i program bi se trebali uskladiti, a ne produljivati kako bi se nadoknadilo izgubljeno", napisao je jedan nastavnik.

Iako mnogi smatraju da je praznika previše, ima i onih koji misle suprotno. Tako jedan od nastavnika predlaže da Svjetski dan učitelja 5. listopada bude nenastavni dan u svim školama.

"Mišljenja sam kako u kalendaru za iduću školsku godinu, kao i sve školske godine ubuduće, treba upisati članak ili stavak u već nekom postojećem članku, kako je 5. listopada, Svjetski dan učitelja, nenastavni dan u svim školama u RH. Kako iduće godine 5. listopada spada u subotu smatram kako nenastavni dan treba biti 4. listopada."

Izvor:www.dnevnik.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: