SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Nevjerojatne scene kod Rešetara: Klizište odnijelo cestu, na nekim dijelovima rupe i do 2 metra

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Ante Mandarić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Nevjerojatne scene kod Rešetara: Klizište odnijelo cestu, na nekim dijelovima rupe i do 2 metra SB Online | Nevjerojatne scene kod Rešetara: Klizište odnijelo cestu, na nekim dijelovima rupe i do 2 metra

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Ante Mandarić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Posljednjih godina svjedočili smo ozbiljnim problemima zbog propadanja ceste kod Rešetara, a koja se nalazi na glavnom pravcu Požeške kotline za autocestu. Ova situacija je dugo vremena izazivala veliku zabrinutost među lokalnim stanovništvom, ali i vlastima, budući da je putna infrastruktura od vitalnog značaja za normalno funkcioniranje većeg dijela Požeško-slavonske županije.

Dionica kod Rešetara smještena je u području koje je poznato po čestim odronima zemlje, ali posljednjih godina su kišne bujice postale sve intenzivnije. Kombinacija obilnih kiša i nedovoljnog ulaganja u održavanje ceste dovela je do njenog postupnog propadanja. Kišna voda stvara jame i udubljenja na cesti, a erozija tla uzrokuje pucanje asfalta i oštećenja kolnika.Ovaj problem ne samo da je stvorio neugodnosti za vozače koji se svakodnevno koriste tom cestom ili ugrozio sigurnost prometa, već je ta dionica trenutno trajno zatvorena. Lokalne vlasti u Požeško-slavonskoj županiji svjesne su ozbiljnosti situacije i očito je kao nikad do sada potrebna izrada nove brze ceste kojom bi se spajali na autocestu.

No, s obzirom na ograničene resurse i složenost problema, popravak ceste ili gradnja nove brze ceste zahtijeva dugoročno i sveobuhvatno rješenje. Jedno od mogućih rješenja je ulaganje u obnovu i jačanje infrastrukture ceste. To bi uključivalo sanaciju postojećeg kolnika, uklanjanje udubljenja i jama, te primjenu materijala koji je otporan na eroziju i vremenske uvjete. Također bi se trebalo poboljšati odvodnju kako bi se smanjila mogućnost nakupljanja vode na cesti.

Osim toga, važno je uspostaviti sustavno održavanje ceste kako bi se spriječilo daljnje propadanje. Druga opcija je dugo najavljivana izgradnja brze ceste, one pristupne na autocestu o kojoj smo posljednjih godina puno puta slušali, ali još uvijek nije započeto s realizacijom. Upravo ove godine izgradnju nove brze ceste obećao je na Svečanoj sjednici Požeško-slavonske županije sam predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković.

Nekoliko dana prije njega, isto je učinio i ministar branitelja Tomislav Medved na obilježavanju 33. obljetnice osnutka lokalnog HDZ-a. Financiranje ovakvih projekata može biti izazovno za lokalne vlasti. Stoga je važno tražiti podršku na višim razinama vlasti i istražiti mogućnosti dobivanja sredstava iz fondova za infrastrukturne projekte. Suradnja s relevantnim ministarstvima i agencijama trebala bi biti prioritet.

Pravo čudo je da prilikom ovog odrona nitko nije stradao, a ne znamo što se više treba dogoditi da se Vlada Republike Hrvatske smiluje ionako raseljenim i osiromašenim stanovnicima Požeško-slavonske županije! Nadajmo se da će početak izgradnje brze ceste za Požeško-slavonsku županiju naći na hitnom dnevnom redu neke od narednih sjednica Vlade Republike Hrvatske, jer stanje je uistinu alarmantno.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.