SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

NESTAŠICA: Krumpira je sve manje, a mogli bi ga plaćati i do 15 centi više...

SB Online | NESTAŠICA: Krumpira je sve manje, a mogli bi ga plaćati i do 15 centi više... SB Online | NESTAŠICA: Krumpira je sve manje, a mogli bi ga plaćati i do 15 centi više...

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: danas.hr/danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Svi bi jeli krumpir, no njega nema. Vlada nestašica domaćeg, a sve je manje i onog uvoznog kojeg htjeli ne htjeli moraju jesti.

"Nema ga sad. Ja ga nemam već dva mjeseca, nastojimo ga kupovati gdje ga ima i svjesni smo da nije naš domaći krumpir i jedemo ga takvog kakav je nažalost", govoriSanjaiz Nedelišća.

"Ne, ne i ne. Meni je najbolji naš domaći krumpir, nema boljega od toga", odlučna jeNadaiz Miklaveca.

"Bitno je da je frišak i nije bitno čiji je. Sjećate se da smo kukali za kineski luk da je gori nego naš, pa dok smo išli na ispitivanje ispalo da je bolji od nas i onda što da ja kažem o uvozu", govori Ilija iz Čakovca.

U prodaji je najviše mladog krumpira, koji najčešće dolazi iz Egipta i Cipra. No je li ovaj krumpir stvarno ono za što se prodaje?

"To nije mladi krumpir, to je sazrio krumpir. Mladi krumpir ne može izdržati put i sve te manipulacije. On inače može samo dva tri dana raznih manipulacija i onda propada. Ima nestabilnu kožicu i kao takav ne može dugo trajati", kažeDamir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Na domaći mladi krumpir čekat će se još koji tjedan.

"Kaj se tiče naših područja, mladi krumpir možemo očekivati početkom 7.mjeseca, možda Istra i Dalmacija krenu dva tri tjedna prije", govoriKristijan Mihalic, proizvođač krumpira.

Skladišta domaćih proizvođača praktički su prazna od Nove godine. Našlo se nešto i za one koji su rezervirali krumpir, ali i to je nestalo još u veljači.

No i pogled u budućnost nije pretjerano optimističan jer posadilo se još manje krumpira nego lani.

"U Međimurju je pad proizvodnje sada sigurno za 15 posto, za toliko je manje zasađenoga. To se još ne može točno znati, ali se vidi na poljima da nije toliko zasađeno krumpira i da ga je manje", govori Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

A tu je i faktor cijena. Proizvođači su lani prodavali krumpir po 32-35 centi, a procjenjuje se da bi ovogodišnji zbog većih troškove proizvodnje mogao biti i za 10-15 centi skuplji.

(IZVOR: www.danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: