SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Ne žele da im djeca idu na nastavu samo popodne. Jutros prosvjed roditelja pred školom

SB Online | Ne žele da im djeca idu na nastavu samo popodne. Jutros prosvjed roditelja pred školom SB Online | Ne žele da im djeca idu na nastavu samo popodne. Jutros prosvjed roditelja pred školom

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: 24 sata
FOTO: os-btadijanovic-sb.skole.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Učenici Osnovne škole Blaž Tadijanović iz Podvinja, područne škole u Podcrkavlju, umjesto radosti zbog početka školske godine, posebno oni najmlađi koji su trebali prvi puta sjesti u školske klupe, u ponedjeljak su bili tužni. U dvorište matične škole su došli sa svojim roditeljima, jer u novosagrađenu školu u Podcrkavlju nisu mogli.

Srpanjsko nevrijeme napravilo velike štete na limenom krovu, a i unutrašnjosti škole. Bilo je malo tužno ih vidjeti kako odvojeno stoje i gledaju dok njihovi vršnjaci iz Podvinja sa svojim učiteljicama odlaze u razrede. Roditelji 134 učenika iz Podcrkavlju ne prihvaćaju da im djeca ohađaju samo drugu smjenu u Podvinju dok njihova škola ne bude obnovljena, unatoč organiziranom prijevozu.

 Kao prvo, rečeno nam je da se neki roditelji podvinjske djece ne slažu da naša djeca idu u prvu smjenu. Mi se ne slažemo da naša djeca, ne samo prvašići, već sva do osmog razreda, idu samo u drugu smjenu. Imamo veliki problem s djecom, konkretno ja sam samohrana majka, moram ići na posao, a nemam kome ujutro ostaviti dijete, bila sam prisiljena zbog ove situacije dati otkaz na poslu. Odlučili smo svoje nezadovoljstvo izraziti na ovaj način i svima reći da ne želimo da naša djeca idu isključivo u drugu smjenu, već jedan tjedan prva, a drugi tjedan druga smjena. Ili neka riješe problem s našom školom u Podcrkavlju, mi drugog rješenja nemamo. Ne bude li tome udovoljeno odlučili smo da djecu ne šaljemo u školu - rekla je Anita Maričić, koja je dovela svoga prvašića u školu.

- Nije problem izdržati par tjedana, već je problem u dvosmjenskoj nastavi. Nama je rečeno da naša djeca iz područne škole u Podcrkavlju moraju ići u matičnu školu samo u drugu smjenu. Mi znamo da je naša škola oštećena u nevremenu i da je nemoguće organizirati nastavu u drugim prostorima, ali ne želimo da ona idu samo u drugu smjenu, jer bi bili lišenih svih vannastavnih aktivnosti, jer bi iz škole dolazili u 18 sati ili kasnije. Nama je prioritet da se naša škola obnovi, ne želimo da naša djeca budu djeca drugog reda i oni imaju pravo na dvije smjene, kada je već ovakva izvanredna situacija. Imam prvašića i još dvoje djece u četvrtom i šestom razredu, najveća mi je bila želja da se zbog prvoškolca ispune naši zahtjevi - rekla je Martina Jurilj, majka troje djece.

 Naša djeca su naučila ići samo u prvu smjenu, pristali bi i na dva tjedna prva, a dva druga, ali da idu samo u drugu smjenu mislim da nije u redu. Ne znam tko toliko inzistira da naša djeca idu samo u drugu smjenu, mislim da moja djeca kao i sva iz Podcrkavlja imaju jednaka prava – rekao je Krunoslav Marjanović iz Podcrkavlja, otac dvoje školaraca.

Roditelji djece iz Podcrkavlja, ne optužuju Sanju Spajić, ravnateljicu Osnovne škole Blaž Tadijanović, shvatili su nakon obraćanja ravnateljice da je ona nemoćna udovoljiti im u njihovom zahtjevu. Zamjerali su što im nije došao nitko od osnivača, misle na Grad Slavonski Brod i gradsku upravu, da im kaže zašto inzistiraju da njihova djeca idu samo u drugu smjenu, željeli su čuti i kada će biti sanirana šteta na školi u Podrckavlju.

 Umjesto toga, poslali su nam policiju - rekli su roditelji. Istina, bila je policija, što je uostalom uobičajeno na početku svake školske godine, ali do sada su bili na prilazima školi, a ovoga puta u dvorištu gdje su roditelji prosvjedovali. Policajci su rekli da je prosvjed trebao biti najavljen pet dana ranije, te da se on ne može održavati u školskom dvorištu.

Jedna od majki je rekla da će doći sa svojim prvašićem da preuzme knjige, nazočiti će pripremljenoj priredbi, ali da sutra, ako ne bude donesena odluka o dvosmjenskoj nastavi dok traje obnova škole svoje dijete neće dovesti u školu, što je prihvatila većina roditelja.

Čim dobijemo očitovanje Grada Slavonskog Broda, objavit ćemo ga.

Izvor:24sata.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: