SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Na stolu Vladin prijedlog povišica, najniže plaće rasle bi za 100 eura neto

SB Online | Na stolu Vladin prijedlog povišica, najniže plaće rasle bi za 100 eura neto SB Online | Na stolu Vladin prijedlog povišica, najniže plaće rasle bi za 100 eura neto

PRIJE 1 GODINU
TEKST: danas.hr/danas.hr

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Tmurno je bilo nebo, a tmurna su bila i lica pred sastanak sindikalnih čelnika s premijerom. Sazvao ih je zbog serije prijetnji štrajkovima. Pandorinu kutiju otvorio je sam premijerAndrej Plenković, kažu sindikati.

"Predsjednik Vlade kada je dogovorio s liječnicima naravno da je to otvorilo onda i zahtjeve ostalih sindikata.", rekao je Stjepan Topolnjak predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

No, odmah iza sastanka lica su razvedrili osmijesi. Plenković je predstavio ponudu koju sindikati nisu mogli odbiti, jer novca ima.

"Financijski smo, kako kaže u Kiklopu, dovoljno jaki da prebacimo front u Mađarsku. Mi smo zaključili da se trebamo voditi latinskom krilaticom Bis dat, qui cito dat ili više daje tko brzo daje", izjavio je danas Plenković.

Najviše onima s najmanjim plaćama glavna je misao vodilja vladinog prijedloga.

Tako će se onima s najmanjim koeficijentima, od 0,631 do 1,1, plaća povećati za 100 eura neto.

Onima s nešto većim koeficijentima za 80 eura, a onima s koeficijentima do 1,867 plaća je porasti za 60 eura. Ovime Vlada s 240 milijuna eura podiže plaće 219 tisuća zaposlenika počevši od plaće za lipanj do prosinca nakon čega će na snagu stupa na snagu novi zakon.

"Privremena odluka s trajnim efektom. Jer će ona biti ugrađena u buduće plaće temeljem zakona o plaćama", rekao je Plenković.

I time je premijer umirio uzavrele sindikalne strasti.

"Svi naši zahtjevi kroz granske kolektivne ugovore za rastom plaća za sve zaposlenike unutar svih naših sektora je ovim pristupom zadovoljen", rekla jeSanja Šprempredsjednica Sindikatahrvatskih učitelja.

Osim reprezentativnih sindikata, istu ponudu Vlada je predstavila i pravosudnim sindikatima koji su također pripremali štrajk.

"Ponuda nam se čini fer i korektna, ušli smo malo i u Zakon o plaćama što dosad nismo, vidjet ćemo što će naši članovi reći na ovu ponudu. Štrajk je uvijek opcija", komentirao jeJelenko Krešo, glasnogovornik Sindikatapravosudnih policajaca Hrvatske.

Nedavni dogovor Vlade i reprezentativnih sindikata o većem regresu za članove sindikata srušio je Ustavni sud koji ga je proglasio diskriminatornim.

"Regres za ove godišnje odmore bit će 300 eura za sve", kaže Krešo.

Sindikalni čelnici su odluku Ustavnog suda primili puno burnije nego premijer, a od većih prava za svoje članove ne odustaju.

"Smatramo je skandaloznom i neprihvatljivom. Moramo iznaći model u što skorašnjem vremenu zajedno s Vladom RH da se kroz izmjene Zakona o radu to pitanje na pravni način regulira da Ustavni sud neće moći intervenirati", komentirala je Sanja Šprem.

Tako je Plenković još jednom riješio problem koji njegovi ministri nisu mogli. Plaće će rasti, sindikati su mirni, barem do novih kolektivnih pregovora na jesen.

(IZVOR: www.danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: