SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

MODERNIZACIJA UZ POTPORU DRŽAVE: Krajobraz Gajna dobio sredstva za digitalni pristup razgledanju

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | MODERNIZACIJA UZ POTPORU DRŽAVE: Krajobraz Gajna dobio sredstva za digitalni pristup razgledanju SB Online | MODERNIZACIJA UZ POTPORU DRŽAVE: Krajobraz Gajna dobio sredstva za digitalni pristup razgledanju

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Jelenko Topić
FOTO: Arhiva

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ministarstvo turizma i sporta odabralo je projekte kojima će dodijeliti bespovratnih potpora temeljem Programa Konkurentnost turističkog gospodarstva za ovu godinu. Potpore dobiva 325 projekata u ukupnom iznosu od 3,4 milijuna eura. Brodsko-posavska županija prijavila je na taj program projekt Čardak na Gajni-ekološko digitalni pogled u prirodu, a za njega je odobren novčani iznos potpore od 69 tisuća eura.
Gajna je u kategoriji značajnog krajobraza zaštićena 1990. godine. Smještena je između sela Oprisavci i Poljanci, a površina joj iznosi 331,7 hektara.
Područje je značajno kao poplavni prisavski pašnjak s karakterističnom florom i faunom. Riječ je tzv. poluprirodnom staništu nastalom dugogodišnjim djelovanjem čovjeka. Pašnjaci su se razvili krčenjem šuma za potrebe ispaše goveda. Potrebno je održati ispašu stoke na tome području kako područje sukcesijom ne bi opet poprimilo obilježja prvobitnog šumskog staništa. Time bi se izgubile rijetke i značajne biljne i životinjske vrste zbog kojih je Gajna zaštićena.
Ovim programom nadležno Ministarstvo nastavlja kontinuitet podupiranja konkurentnosti turističkog gospodarstva te svake godine program proširuje na nove dionike.
Projekti trebaju doprinijeti podizanju konkurentnosti turističkog gospodarstva, a program u središte pozornosti stavlja zelenu i digitalnu tranziciju poduzetnika u sektoru turizma kroz razvoj održivih turističkih proizvoda, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo, povećanje energetske učinkovitosti, pristupačnost i inovativnost u poslovnim procesima. Korisnici bespovratnih potpora su subjekti malog gospodarstva, registrirani za ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti i OPG-i (obiteljska poljoprivredna gospodarstva).Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.