Mladi Slavonac imao je san, sad je njegov vinograd najveći u oglasnicima prodaje: ʼBio sam slijepʼ

FOTO: Jozo Jakovljević

14.1.2023. | 22:00 | Danas.hr
IZVOR: Danas.hr
Pregleda: 3649

Školovao se za vinogradarstvo, učio zanat u francuskom Champagnu i u Milanu, a onda se pun elana vratio u Slavoniju te poželio podignuti obiteljski posao i vinariju. Sada odustaje, ide za Zagreb i kreće priču u novoj branši

Vid Jakljević Dubiel htio je biti poduzetnik i pomoći roditeljima u obiteljskom poslu proizvodnje vina.

Završio je vinogradarstvo, a onda kao student boravio u francuskoj pokrajni Champagne i šest mjeseci u Milanu. Tamo je shvatio potencijal Slavonije te poželio pokazati da je kod nas raj na zemlji, bratom podići na noge obiteljsku vinariju. Mislio je da je sve moguće, a sada kaže : "Bio sam slijep".


Svoju priču ispričao je za Agroklub te kaže da se iz Italije vratio u Staro Petrovo Selo,prije osam godina podigao vinograd s 95.000 trsova graševine, cnog pinoa, frankovke i rizlinga. Bilo je tu i 8 hektara ekološke proizvodnje. Danas je to drugi najveći vinograd u Brodsko-posavskoj županiji, prema podacima iz Vinogradarskog registra.

O svemu nešto kaže i njegov otac Alojz Dubiel pa prepričava da je selo Starci, u kojem se nalaze njihovi nasadi, prije je imalo 120 obitelji, školu od prvog do četvrtog razreda i dva učitelja. "Mi smo svi u obitelji agronomi – to nas je vjerojatno i zaribalo“, našalio se Alojz i rekao da već godinama prodaju litru vina za 15 kuna pa kada se zbroje troškovi boce od 4 kune, etikete… premalo ostane.

Vid je odlučio prodati vinograd, upoznao je djevojku, zaljubio se i odlučio odseliti u Zagreb. Roditelji su ga podržali u naumu da izgradi novu karijeru. Sad je oglasnicima 17 hektara vinograda koji prodaju za nešto manje od tri milijuna kuna ili 398.406 eura i to je najveći oglašeni vinograd. Iako bi htjeli da vinograd ostane u rukama domaćih ljudi, nadu polažu i u to što od 1. srpnja 2023. istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj.

Rekordnu berbu od 150 tona grožđa imali su prije prije desetak godina, zadnja berba bila je 50 tona te su lani proizveli 30 tisuća litara vina dobre kvalitete. "Berbe su toliki stres. Onda kad nabereš, imaš problem s opremom, pokvari se preša i slično. Radio sam po cijeli dan – vozio traktor, vodio vinograd, podrum, bio trgovački putnik, knjigovođa – to je posao za nekoliko ljudi, ne jednog. Izgubio sam fokus i shvatio da ne mogu sam voditi cijelu vinariju“, kazao je ovaj mladi vinogradar.

"U Francuskoj sam shvatio da su kooperacije odličan sistem i da cijeli zapad radi na tom principu, a mi se u Hrvatskoj toga bojimo kao nekog relikta socijalizma. Zato vani hektar vinograda vrijedi milijune - oni znaju kako proizvesti, brendirati i prodati vino“, rekao je Vid.Ne krivi državu za svoju situaciju i kada pogleda unatrag, kaže, bilo je očitih grešaka u strategiji vođenja vinarije što je glavni razlog tome da danas prodaju vinograd,na selo se za sad ne planira vratiti, za Slavoniju ipak kaže da je divna i da će se jednog dana vratiti.

Izvor: Danas.hr 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI