SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Mijenjaju se pravila za dječji doplatak. Povećavaju se i iznosi

SB Online | Mijenjaju se pravila za dječji doplatak. Povećavaju se i iznosi SB Online | Mijenjaju se pravila za dječji doplatak. Povećavaju se i iznosi

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: SBonline
FOTO: EPA

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Vlada RH je s današnje sjednice u sabor uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o doplatku za djecu koje bi trebale stupiti na snagu 1. ožujka 2024., kojima se mijenjaju dohodovni cenzusi kao uvjeti za ostvarivanje prava na doplatak sa sadašnjih 70 posto proračunske osnovice na 140.

Izmjene se rade u cilju proširenja broja korisnika doplatka za djecu  kao i djece za koju se ostvaruje ovo pravo, rekla je državna tajnica Željka Josić.

Premaprvoj procjeni procjeni broj korisnika koji će biti obuhvaćen ovim izmjenama je 271.000, a prosječan broj djece je oko 511 tisuća. 

Mijenja se i dohodovni cenzusi na temelju kojih se utvrđuju pojedinačni iznosi doplatka za djecu definiranjem i većeg broja dohodovnih razreda, a sve u cilju pravednije raspodjele samog doplatka za djecu. 

U skladu s navedenim dohodovnim razredima, istovremeno predlaže i povećanje svote doplatka za djecu za sve korisničke skupine - i to od 30 do 60 eura. 

Sredstva koja su planirana u državnom proračunu, odnosno u projekcijama, iznose 89 milijuna eura za 2024., 159 milijuna eura za 2025. i 150 milijuna za 2026. godinu.

Josić je napomenula da korisnici prava na doplatak za djecu koji imaju teži invaliditet, kojima se svota doplatka određivala neovisno o dohodovnom cenzusu, moći će i dalje podnositi i ostvarivati prava iz Zakona o doplatku za djecu, ovisno o svome dohodovnom cenzusu. Odnosno u isto će vrijeme moći koristiti i inkluzivni dodatak i doplatak za dijete.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: