SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Majka učenika šestog razreda pedagoginju napala torbom i udarala je o stolicu

SB Online | Majka učenika šestog razreda pedagoginju napala torbom i udarala je o stolicu SB Online | Majka učenika šestog razreda pedagoginju napala torbom i udarala je o stolicu

PRIJE 2 TJEDNA
TEKST: Glas Slavonije
FOTO: I.G.

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Trebao je biti ''običan četvrtak'' u belomanastirskoj OŠ ''Dr. Franje Tuđmana''. Za razliku od ostalih četvrtaka, doduše, toga je dana bio zakazan sastanak s roditeljima osmaša. Tako je barem mislila Adriana Traic-Horvat, koja u toj školi već 16 godina radi kao stručni suradnik-pedagog. Obavljala je posljednje pripreme prije spomenutog sastanka, kada joj je na vrata ureda pokucala majka dvojice učenika te škole. Razgovarati je htjela o mlađem sinu, koji završava šesti razred.

- Pitala je imam li vremena za razgovor, na što sam potvrdno odgovorila. Ponudila sam joj da sjedne, nakon čega je počela s prilično nesuvislom pričom. Morala sam pomno ''hvatati'' njezine informacije, ne shvaćajući u prvi mah zašto je uopće došla. Prvih par minuta pričala mi je o problemima u njezinoj obitelji, nastavljajući kako njezin mlađi sin ima četiri jedince koje će vjerojatno biti zaključene. Zahtijevala je da nešto napravimo kako ne bi morao na produžnu i kako eventualno ne bi pao razred - priča Traic-Horvat, nastavljajući kako joj je pokušala objasniti kako je osnovna stvar za tako nešto da učenik prvo mora ispraviti barem dvije jedinice, jer tako nalaže sustav, te da konačno počne dolaziti u školu, u kojoj nije bio duže vrijeme.
Majka je okrenula priču, spočitavajući joj prijavu Centru za socijalnu skrb, što je, u stvari, i zadatak stručnih školskih službi, navodno optužujući školu za sve što se događa s njezinim sinom.

- Kada sam je pitala zašto misli da je kriva škola kada mi je spominjala obiteljske probleme, uzela je svoju torbu i svom me snagom njome udarila. Uspjela sam se malo izmaknuti, pa me nije dohvatila po licu. No, tada je zaobišla stol, uhvatila me između ramena i vrata, udarajući me u stolicu u kojoj sam sjedila, svašta mi govoreći. Dijela priče se čak i ne sjećam, ali znam da sam na interni telefon zvala kolegicu i policiju. Kada je policija obavila očevid, ruka mi se toliko tresla da nisam mogla potpisati zapisnik, pa su policajci pozvali Hitnu. Nakon što mi je liječnica u nekoliko navrata izmjerila tlak i pod jezik stavila nitroglicerin, odvezli su me u osječku bolnicu - s ''knedlom u grlu'' prisjeća se nemilog događaja školska pedagoginja, koja je nakon svega - na bolovanju. U svojoj karijeri tako što joj se nikada nije dogodilo, izuzev nekoliko verbalnih napada, a sudeći prema pričama kolega iz raznih školskih ustanova diljem Osječko-baranjske županije, misli da je njezin slučaj, ako ne jedini, barem među rijetkima.
Za cijeli slučaj zna i Svjetlana Grujić, školska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja, inače učiteljica u belomanastirskoj OŠ.

- Sindikat je upoznat sa cijelim slučajem i pružit će kolegici svu potrebnu pomoć koju bude zatražila. Tragično je da se u Hrvatskoj to događa gotovo stalno. Tijekom cijele školske godine stručne službe i učitelji trpe razne oblike nasilja, od prijetnji, zastrašivanja, prijetnji inspekcijama i slično, što na kraju kulminira ovakvim fizičkim napadima koji jesu rijetki, ali ne smiju biti zanemareni. Stoga tražimo da nas se zaštiti na radnom mjestu, ne sam deklarativno, već i ''na terenu'' - kaže, podsjećajući na primjeri iz sustava socijalne skrbi, kada je tek nakon smrtnog slučaja uvedena zašita na ulazima u ustanove. Dodaje kako ima krasnih roditelja, s kojima se jako lijepo surađuje, što rezultira sretnim i zadovoljnim učenicima, odnosno roditeljima.

- Zbog roditelja s kojima ne možemo ostvariti nikakav kontakt dolazi do ovakvih situacija. Nama roditelji trebaju biti pomoć i potpora, a ne neprijatelji. Cijeli posao se svodi da zajedno dolazimo do nekih rezultata, no situacija je takva da smo prvi na udaru za bilo koje probleme koji se događaju i u obitelji i u školi koja je obično za sve kriva - podvlači. Ivica Getto

Policija je o cijelom slučaju izvijestila ODO
 
Zanimljivo je, kaže pedagoginja, da je drugo dijete majke koja ju je napala - odličan učenik. Polazi u osmi razred OŠ ''Dr. Franje Tuđmana'' i izdigao se iz cijele obiteljske situacije. Traic-Horvat ističe kako je o ponašanju njegovog mlađeg brata izvješten i belomanastirski Centar za socijalnu skrb, koji je odradio sve što je u njihovim mogućnostima, ali nije, kao i škola, naišao na suradnju roditelja. Policija je o cijelom slučaju izvijestila ODO.

Ravnateljica u šoku

''Ono što se dogodilo, šok je za sve nas, premda se svakodnevno susrećemo s roditeljima. No, ne znamo njihove potencijalne reakcije. Nadam se da se ovo neće nikom više dogoditi'' kaže Lidija Šumiga, ravnateljica OŠ Dr. Franje Tuđmana, naglašavajući kako je na lice mjesta izašla policija i Hitna pomoć. Tvrdi kako je mišljenja da bi školski djelatnici trebali biti zaštićeniji, barem što se postavljanja zaštitarske služne na ulazu u škole tiče, ali je to stvar resornog Ministarstva.

Izvor:www.glas-slavonije.hr
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: