SB Online

KONOBARI, KUHARI, FIZIKALCI… Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

PRIJE 2 MJESECA
NET.HR/NET.HR
PRIKAZA: 650

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

SB Online | KONOBARI, KUHARI, FIZIKALCI… Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj SB Online | KONOBARI, KUHARI, FIZIKALCI… Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

PRIJE 2 MJESECA
NET.HR/NET.HR
PRIKAZA: 650

Europski gospodarski i socijalni odbor (EESC) objavio je ovih dana podatke o najtraženijim zanimanjima u zemljama članicama Europske unije u 2022. godinim piše portal net.hr.

''Vještine su ključne za budućnost mladih! Osigurati mladim ljudima obećavajuću budućnost s poštenim mogućnostima zapošljavanja jedan je od naših glavnih prioriteta'', stoji u objavi EESC-a na Facebooku.

U Hrvatskoj su, prema EESC-u, na prvom mjestu od deset najtraženijih zanimanja - konobari. Zatim redom slijede: prodavači (trgovci), prodajni asistenti, djelatnici za čišćenje i održavanje (u uredima, hotelima i drugim objektima), kuhinjski radnici, radnici u jednostavnim zanimanjima, vozači kamiona, radnici u proizvodnji, radnici za utovar/istovar tereta te na desetom mjestu - kuhari.

Zanimanje koje je najtraženije u najvećem broju europskih zemalja je programer. To je zanimanje najtraženije u čak deset zemalja: Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Irskoj, Luksemburgu, Portugalu, Španjolskoj i Švedskoj.

Zašto su konobari najtraženiji i što nam to govori, net.hr je pitao ekonomskog stručnjaka Ljubu Jurčića.''To nam govori da smo mi sada još negdje u 1750. godini. Zašto baš u toj godini? Zato što su trgovina i ugostiteljstvo tada bile glavne aktivnosti, a industrija se tek tada počela razvijati. Zemlje koje imaju razvijenu industriju traže industrijske radnike. Traže inženjere, informatičare, kemičare, strojare, električare…'', napominje.

Kaže da to nije ništa drugo nego odraz strukture gospodarstva.

''Kod nas se traže građevinari, kuhari, konobari i slični, a to su sve djelatnosti koje su bile otprilike poznate još u starom Babilonu tri tisuće godina prije Krista'', ironično dodaje Jurčić.

(IZVOR: www.net.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: