SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Jeste li primijetili ovaj fenomen? Plaće najviše rasle u našoj županiji

SB Online | Jeste li primijetili ovaj fenomen? Plaće najviše rasle u našoj županiji SB Online | Jeste li primijetili ovaj fenomen? Plaće najviše rasle u našoj županiji

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: danas.hr
FOTO: Pixabay

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Ranije ovoga mjeseca podaci Državnog zavoda za statistiku potvrdili su da već četvrti mjesec zaredom plaće u Hrvatskoj rastu brže od porasta cijena.

Prosječna neto plaća za lipanj tako je iznosila 1150 eura, a u odnosu na mjesec prije to je povećanje za 17 eura odnosno 1,5 posto nominalno više. Kada se gleda isti mjesec prošle godine, prosječna neto plaća je veća za 127 eura odnosno 12,4 eura.

Zanimljivo, kada se usporede podaci po županijama iz drugog kvartala ove godine u odnosu na isti kvartal prošle, plaće su najviše rasle u Brodsko-posavskoj županiji i to za 13,6 posto.

Primjer Brođana slijedi Šibensko-kninska županija s porastom od 13,4 posto te Sisačko-moslavačka i Bjelovarsko-bilogorska županija s 13,3 posto.

Neslavno dno liste odnio je Grad Zagreb gdje su plaće najmanje rasle, i to 10,3 posto, a ista je situacija i u Primorsko-goranskoj županiji.

Ako se pogleda prosjek Hrvatske, plaće su u ovom razdoblju porasle za 11,8 posto.

Iako ove brojke na papiru zvuče obećavajuće, samo jedan odlazak u trgovinu dovoljan je da vas izuje iz cipela. U odnosu na 2022., tost plaćamo 19 centi skuplje, kukuruzne pahuljice gotovo pola eura više, a čajnu kobasicu dva i pol eura skuplje.

Za crveni luk se u novčaniku mora naći 66 centi više, a za čips 43 centa.Pasta za zube danas košta kao kila svinjskog buta, a rijetki su oni koji si priušte više od jedne kuglice sladoleda.

Izvor:www.danas.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: