SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Izabrana je riječ godine

SB Online | Izabrana je riječ godine SB Online | Izabrana je riječ godine

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Poslovni dnevnik
FOTO: Pixabay

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U svijetu preplavljenom manipulacijama slika i dezinformacija, engleska riječ “authentic” (autentičan) bila je najtraženija u 2023. u Sjedinjenim Državama u najpoznatijem rječniku Merriam-Webster, objavila je ta nakladnička kuća.

Riječ koja upućuje na to da su Amerikanci i zabrinuti suočeni s raspravama o umjetnoj inteligenciji, identitetu ili društvenim mrežama, bila je najčešće tražena na internetskom rječniku, navodi Merriam-Webster u priopćenju.

Ta nakladnička kuća – čija su izdanja referentna – ponajviše rječnici, navodi da su medijski ultraslavne osobe kao što je pjevačica Taylor Swift, inzistirale ove godine na važnosti da se bude autentičan.

Nezaobilazni magnat Elon Musk pozivao je čelnike i donositelje odluka da se na društvenim mrežama izraze “na autentičan način”.

Riječ “authentic” tako je po broju konzultacija na mreži potukla “deepfake”, riječ koja označava soficisticiranu tehnologiju manipuliranja audio-vizualnim sadržajima.

Među finaliste ušla je i riječ “coronation” (krunidba), koja je bila najčešće tražena u rječniku u svibnju kada je okrunjen britanski prijestolonasljednik i postao kralj Charles III.

Izvor:www.poslovni.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: