SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Građanima 15 milijuna eura poticaja za kupnju energetski učinkovitih vozila

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: L.T.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | Građanima 15 milijuna eura poticaja za kupnju energetski učinkovitih vozila SB Online | Građanima 15 milijuna eura poticaja za kupnju energetski učinkovitih vozila

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: L.T.

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovu je godinu za građane kroz svoj program Vozimo EKOnomično osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila, što je do sada najveći planirani budžet za ovu namjenu. Kroz deset dana Fondće objaviti javni poziv za iskaz interesa za distributere motornih vozila. Nakon što svi zainteresirani distributeri dostave raspoložive marke i modele energetski učinkovitih vozila kreće javni poziv za građane, što se planira do kraja prvog kvartala.

Građani će moći dobiti do 40% bespovratnih sredstava za osobna električna i plug in vozila te motocikle i skutere. Visina poticaja je neznatno korigirana, no u osnovi je ona na razini kako je to bilo i prethodnih godina - do 9.000 eura za električne automobile, do 5.000 eura za plug in vozila i do 2.500 eura za motocikle i skutere. Sukladno napravljenim analizama ograničena je cjenovna kategorija vozila koji će se sufinancirati na iznos do 50.000 eura.

Očekuju se veliki interes, no Fond je osigurao dovoljno sredstava tako da bi novca trebalo biti dovoljno za sve zainteresirane. Ukoliko se procijeni da će biti potrebno, u skladu s mogućnostima, planiraju se osigurati i određena dodatna sredstva.

Uz rekordnih 15 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za građane, u drugom valu poticaja planirano je osigurati i dodatna sredstva za gospodarske subjekte. U suradnji svih resornih ministarstvima radi se na poticanju mjera dekarbonizacije prometa, a moguće je da će za tu namjenu za gospodarske subjekte na raspolaganju biti i sredstva iz EU fondova.

Fond kontinuirano potiče i razvoj potrebne infrastrukture. Osim namjenskog javnog poziva za punionice koji su imali prošle godine, i u sklopu javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća dana je mogućnost građanima koji će postaviti fotonaponsku elektranu da dobiju sredstva u iznosu od 1.000 eura i za kućne punionice za električna vozila. Cilj je sustavno i paralelno poticati mjere e-mobilnosti koji će doprinositi dekarbonizaciji cestovnog prometa, a u posljednjih par godina uz pomoć subvencija Fonda kupljeno je oko 3000 energetski učinkovitih vozila.Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.