SB Online

DOBA LUĐAČKIH CIJENA: Majstori svoje cijene digli u nebesa, a najviše keramičari

SB Online | DOBA LUĐAČKIH CIJENA: Majstori svoje cijene digli u nebesa, a najviše keramičari SB Online | DOBA LUĐAČKIH CIJENA: Majstori svoje cijene digli u nebesa, a najviše keramičari

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: danas.hr/danas.hr

Renovirate li kupaonicu, radove ćete u prosjeku platiti oko 100 eura više po četvornom metru u odnosu na lani. Na montažu i demontažu pločica i zamjenu sanitarija potrošit ćete oko 630 eura po četvornom metru. No, to je samo prosjek, pišeDanas.hr.

"Čak se popne i do 1000 eura, ali to govorimo sa svim pripremnim radovima, hidroizolacijom. Kad uzmemo u obzir da je adaptacija stana oko 600 eura po metru kvadratnom, kupaonica je najveća stavka tu i onda izađe oko 3 - 4 tisuće eura sve skupa", kaže keramičarŽeljko Jelušić.

Majstora jednostavno nema dovoljno, a oni koji znaju posao, bez obzira na cijenu - zauzeti su mjesecima.

"Vidim da su i električari poskupjeli, vodoinstalateri isto tako, podopolagači, oblagači, parketari, stolari koji dolaze montirati stepeništa, kuhinje – sve. Osjetno je povećanje, vidi se to", dodaje Jelušić.

80 posto obrtnika povećalo je svoje cijene i to najviše keramičari. U godini dana cijene su im porasle 21 posto. 18 posto više plaćamo električare, fasadere i vodoinstalatere, a skuplji su i soboslikari – u prosjeku 16 posto.

"Još ako loše naprave, a puno košta – to ne valja", kažeMarijaiz Zagreba.

"Praktički mi ne možemo uopće doći do zaključka koliko je realna cijena, to je problem", kažeRatko Rabatićiz Zagreba.

"Teško je naći kvalitetnog majstora, ali ako ga hoćete naći – platite i onda ga imate", govori Mirjana Bešlić iz Zagreba.

Za postavljanje pločica prosjek je 17 eura po četvornom metru, gotovo jednako toliko platit ćemo i nove električne instalacije. 42 eura po četvornom metru uzimaju fasaderi, a vodoinstalateri 19 eura. Bojenje zidova u prosjeku ćemo platiti oko 3 eura po četvornom metru.

Cijene su podignuli i podopolagači.

"Jer je veliki deficit radnika, posebno pravnih majstora. Velike su potrebe, ljudi nema. Uvozimo radnu snagu iz drugih zemalja, ali nije to kvaliteta", kaže Matko Konjević, podopolagač.

Iako je u godini dana broj građevinskih obrta porastao 10 posto, majstora i dalje nema dovoljno.

"Nedostatak kvalitetne radne snage i nedostatak majstora rezultiralo da je danas majstori mogu određivati svoju satnicu, a jesu li oni skupi ili ne procjenjuje tržište, odnosno sam kupac. Svakako je bolje izabrati kvalitetnog majstora, obrtnika majstora nego lažnog majstora, odnosno fušara", govori Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Kako stvari stoje, skupi majstori bit će još skuplji, jer gotovo pola njih u zemlji planira povećati svoje cijene 10-ak posto.

(IZVOR: www.danas.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: