SB Online

CIJENE HRANE ODLETJELE U NEBO: Najviše poskupjela biljna ulja i riža...

SB Online | CIJENE HRANE ODLETJELE U NEBO: Najviše poskupjela biljna ulja i riža... SB Online | CIJENE HRANE ODLETJELE U NEBO: Najviše poskupjela biljna ulja i riža...

PRIJE 1 MJESEC
AGROKLUB.HR/AGROKLUB.HR
PRIKAZA: 746

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), indeks cijena hrane blago se oporavio u srpnju i bio je veći za 1,3 posto u odnosu na lipanj. Ipak, i dalje je ispod svoje vrijednosti u ovom mjesecu prošle godine za 11,8 posto. To je rezultat rasta indeksa cijena biljnih ulja koji je djelomično kompenziranznačajnim padom indeksa cijena šećera, zajedno smalim padom indeksa cijena žitarica, mliječnih proizvoda i mesa.

Najviše rasle cijene ulja, a pale kukuruza Indeks cijena biljnih ulja naglo je porastao prošlog mjeseca za 12,1 posto u odnosu na lipanj 2023., nakon sedam mjeseci uzastopnih pada. Ovo povećanje je bilo uzrokovano višim kotacijama ulja suncokreta, palme, soje i uljane repice. Međunarodne cijenesuncokretovog uljasu se u srpnju oporavile za preko 15 posto, što je uglavnom bilo zbog ponovne neizvjesnosti oko produženja crnomorskog sporazuma, nakon odluke Rusije da ne produži dogovor poslije 17. srpnja.

FAO indeks cijena žitarica u srpnju je za 0,5 posto manjinego u lipnjui 14,5 posto u odnosu na prošlu godinu.Posljedica je to pada međunarodnih cijena krupnozrnih žitarica koje su u odnosu na srpanj niže za 4,8 posto. Najveći pad je imao kukuruz zbog povećanih sezonskih zaliha iz žetve u Argentini i Brazilu i potencijalno veće proizvodnje od očekivane u Sjedinjenim Američkim Državama. Cijene ječma su stabilne, dok su međunarodne cijene pšenice porasleza 1,6 posto.

Manje zalihe mlijeka u Europi, jeftinije meso i šećer Za 0,4 posto je manji indeks cijena mliječnih proizvoda u odnosu na lipanj, što predstavlja sedmi uzastopni mjesečni pad. Cijene sira su se oporavile nakon što su visoke temperature utjecale na sezonsko smanjenje zaliha mlijeka u Europi. Povećale su se cijene punomasnog mlijeka.

Srpanjski indeks cijena mesa je pao za 0,3 posto. Ponude za govedinu, ovčetinu i meso peradi su se smanjile zbog solidne ponude, a za neke vrste i niže potražnje vodećih uvoznika. Porasle su cijene svinjskog mesa kao odraz visoke sezonske potražnje i ograničenih zaliha u zapadnoj Europi i SAD. Cijene ovčetine padaju već treći mjesec za redom.

U srpnju je pao i indeks cijena šećera za 3,9 posto, što predstavlja drugi uzastopni mjesečni pad. Ipak, je 29,6 posto iznad nivoa u istom mjesecu prošle godine. Dobra berba šećerne trske u Brazilu i kiše u Indiji su utjecali na svjetske cijene šećera. Usporena je potražnja iz Indonezije i Kine, koje su najveći uvoznici. Pad cijena je obuzdala zabrinutost na mogući utjecaj fenomena EL Ninjo na usjev šećerne trske 2023./24., posebno u Tajlandu.

Indeks za rižu je u srpnju porastao za 2,8 posto u odnosu na lipanj, ali izanevjerojatnih 19,7 postou odnosu na prošlu godinu. Prema FAO-u, ovaj pritisak na povećanje cijena riže dovodi do značajnih zabrinutosti za sigurnost hrane za veliki dio svjetske populacije, posebno za najsiromašnije.

(IZVOR: www.agroklub.hr)


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: