SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Četiri brata provalila u vikendicu i demolirala je, jedan je ukrao i automobil

SB Online | Četiri brata provalila u vikendicu i demolirala je, jedan je ukrao i automobil SB Online | Četiri brata provalila u vikendicu i demolirala je, jedan je ukrao i automobil

Fotografija nije povezana s događajem/Ilustracija

PRIJE 8 MJESECI
TEKST: Glas Slavonije
FOTO: Arhiv/Glas Slavonije

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Četiri brata iz Slavonije, u dobi od 23, 22, 27 i 30 godina, dobila su uvjetne kazne zbog provale u vikendicu, a 23-godišnjak je proglašen krivim i zbog krađe susjedova automobila. Sud je "složnu braću" nepravomoćno proglasio krivima što su od 1. studenoga 2020. od 11 sati do 3. studenoga 2020. godine do 13 sati, u malom mjestu u Slavoniji, u nakani da dođu do pića, došla do vikendice sumještanina i pokidala drvene žaluzine na prozoru. Potom su nasilno otvorili zatvoreno krilo prozora kroz koji su ušli u vikendicu te uzeli litru rakije, dva piva i bocu Coca-Cole, stvari ukupne vrijednosti oko 100 kuna.Dvadesettrogodišnjak je proglašen krivim i jer je 15. kolovoza 2020. godine od 22 sata do 23.47 sati, u istom malom slavonskom selu, ušao u dvorište kuće u kojem se nalazila otključana Opel Vectra s ključevima u bravici, nakon čega je pokrenuo vozilo i vozio se njime do Đakova. Ondje je s autom sletio u kanal, nakon čega je otišao u nepoznatom smjeru. Vlasniku vozila prouzročio je materijalnu štetu u iznosu od oko 7000 kuna. Sud je 23-godišnjaka osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana, no u zatvor neće ići ako u sljedeće dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Ostala tri brata osuđena su na po 10 mjeseci zatvora, no u zatvor neće ako u godini dana ne počine novo kazneno djelo. Vlasniku vikendice moraju isplatiti solidarno 1340 eura od pravomoćnosti presude, a 23-godišnjak vlasniku automobila mora isplatiti još 926,06 eura. S obzirom na to da su braća slabijeg imovnog stanja, da nisu zaposlena, da uzdržavaju maloljetnu djecu i supruge, sud ih je oslobodio plaćanja troška kaznenog postupka.

Braća se nisu smatrala krivima, no sud je, analizirajući njihove obrane, utvrdio da su uskladili priču u bitnim detaljima, jer su iskazivali drukčije od ispitivanja u policiji. Naime, 23-godišnjak je u policiji sve priznao, a u postupku je promijenio iskaz govoreći kako su ga u policiji natjerali da sve prizna. Međutim, sud u to nije povjerovao, jer su izjave na sudu i u policiji oprečne kod sve četvorice. Isto tako 22-godišnjak je ranije tvrdio da uopće nije bio u vikendici, u obrani u postupku navodi da se on napio, bio je u toj vikendici, da je prozor bio otvoren te da su po njega došli 30-godišnjak i 23-godišnjak.

U obrazloženju presude navodi se kako iz obrana okrivljenika proizlazi da su bili u vikendici, poriču provalu, prisvajanje stvari i počinjenu štetu, no kako su njihove obrane u bitnim detaljima oprečne, nelogične i neuvjerljive, sud ih nije prihvatio kao vjerodostojne i ocijenio kao istinite.

Vlasnik vikendice svjedočio je kako su mu uništili cijelu vikendicu, drveni hrastov stol sa stolicama, stolariju, slike, posteljinu i razbili su mu "sve živo". Uništili su potpuno prozor kroz koji su ušli, a misli da su čak i zapalili vatru u kući, gorjele su svijeće posvuda, kuhali su kavu. Popili su litru rakije, dva piva i bocu Coca-Cole koju su tamo pronašli, a to im je drugi ili treći put da su mu uništili vikendicu, samo prethodnih puta nije bila tolika šteta. To je malo selo, i susjedi su vidjeli da su u vikendicu ušla braća. Jednom od njih rekao je da to više ne čine i da će ih prijaviti ako to i dalje budu činili, na što mu je on rekao: "Zapamtit ćeš ti mene", a nekoliko dana nakon toga su provalili u vikendicu i sve uništili. Jednog od njih je susreo, a on mu je i priznao da su to učinili.

Vlasnik ukradenog automobila prijavio je da su mu uništena i dva kotača i limarija, jer je cijela prednja strana bila smrskana. Prednja maska je “otišla” jer je auto u završio u kanalu. Napravili su mu štetu u visini od najmanje 1000 eura i taj isti koji je to napravio priznao je da ga je ukrao. Također su mu ukrali i pumpu, provalili su kroz prozor. Jedan od njih mu je nakon tog događaja nudio 1000 eura da on kaže da im je on dao auto, na što ga ja pitao: “Je li ti imaš 1000 eura?”, a on je rekao da će ići na more raditi. Nakon toga ga je istjerao iz kuće.

Izvor:www.glas-slavonije.hrOcijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: