Centar se obratio javnosti: Nije bilo podataka da je curica zlostavljana

FOTO: Index

6.4.2021. | 15:28 | Index.hr
IZVOR: www.index.hr
Pregleda: 2212

Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški održao je konferenciju za medije.

Pred novinarima su izjavu dale ravnateljica Uprave za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Tatjana Katkić Stanić te vršiteljica dužnosti ravnatelja Centra Maja Jugović.

"Apeliramo na javnost da se suzdrži govora mržnje. Socijalni radnici su imali nebrojen broj prijetnji i poziva, naziva ih se ubojicama, prijeti se njima i njihovim obiteljima. Narušena im je sigurnost.


Provodimo analizu kako bi ubuduće izbjegli ovakve situacije. Izuzetno je važno u svim situacijama, kad govorimo o zaštiti djece, da u sustavu socijalnoj skrbi imamo i sve druge dionike koji su izuzetno važni za sigurnost djece u ovim situacijama, tu mislim na sustav odgoja i obrazovanja, tete u vrtićima, učiteljima u školi, pedijatre...

"Nedostaje nam gotovo 700 socijalnih radnika"

Isto tako u ovim situacijama međuresorna suradnja mora biti promptna i žurna.

Trenutno nam nedostaje gotovo 700 socijalnih radnika u sustavu. To namjeravamo mijenjati, to su potvrdili i u Ministarstvu, ali ponavljam - nisu oni jedini koji sudjeluju u ovakvim postupcima. Tu su vam potrebni podaci od obiteljskih liječnika, pedijatara, teta u vrtiću, profesora u školi, članova obitelji... To je nešto što je obveza svih nas. I građani bi trebali javljati o takvim slučajevima, na vrijeme obavijestiti stručne službe.

"Nije bilo naznaka fizičkog nasilja"

Prema inputima koje smo dosada vidjeli nije bilo podataka od strane liječnika da postoji vid zlostavljanja kod djece u toj obitelji, prema curici, ali i ostaloj djeci. Nije bilo naznaka fizičkog nasilja prema curici.

Prema procjeni, obiteljske okolnosti su se promijenile, roditelji su stvorili uvjete za život djeteta, da su osnovni uvjeti osigurali, da među roditeljima nema sukoba što je bilo rezultat izdvajanja prvog djeteta. To je bio razlog zbog kojeg je tim odlučio predložiti Sudu da se i ta djevojčica vratila u obitelj. Kad se procjenjuje rizik, procjenjuje se uvijek za svu djecu u obitelji.

Najmanje jednom tjednom voditelj stručne mjere je morao biti prisutan u obitelji. Ne mogu komentirati ništa jer nisam vidjela nalaze niti stručnog niti upravnog nadzora. Voditeljica mjere je dan prije nego se dogodio nemili događaj je bila u obitelji. Majka je isti taj dan bila na Centru.

"Nije se naglo interveniralo oduzimanjem djeteta, nego postepeno"

Izuzetno je važno dobiti više mišljenja, ne samo nadzora, zaista ne mogu ništa komentirati sada.

Djelatnici Centra su u šoku, izražavaju žaljenje, i oni imaju obitelji i djecu. Vrlo teško se nose sa svime što se događa. Vrlo je teško u ovoj situaciji procjenjivati njihove situacije.

Zbog promjena u ponašanju, ne znamo točno zbog čega, Centar je uzeo dijete. Prije dolaska djeteta u obitelj, prije odluke suca, sve procjene su rađene postupno, roditelji su odlazili u posjete u udomiteljsku obitelj, pa je dijete dolazilo obitelji na par sati, pa na dan... Nije se išlo naglim interveniranjem, oduzimanjem djece, bez da se radilo postepeno i da se postepeno prilagođavalo dijete na obitelj.

Dijete je dan prije nemilog događaja bilo na psihološkoj obradi u Centru. Još ne znamo sadržaj nalaza, bit će dostupan nakon cjelokupne analize nadzora.

Razumijem da je građanstvo uznemireno, ali zaista apeliramo i molimo da se suzdrže od govora mržnje."

"Nije nam nimalo lijepo ovih dana, ali to je naša stvarnost"

Riječ je preuzela vršiteljica dužnosti Centra Maja Jugović.

"Obavila sam razgovore sa svim zaposlenicima, čekamo nalaze stručnih službi prema kojima ćemo dalje postupati. Jedina kolegica koja nije došla na posao ima covid. Nismo dobili izvješće inspekcije. Ne bih komentirala ništa dok ne dobijemo službeno izvješće. Nije bilo nimalo lijepo ovih dana, to je naša stvarnost u kojoj trenutno živimo.

Djelatnici Centra su mi iznijeli osobna viđenja, stavove, načine na koji su provodili postupak i zasad ću ih zadržati za sebe.

Ostalo troje djece su u redu, u udomiteljskoj su obitelji i zbrinuti su.

Bili smo kod bake preminule djevojčice, dogovorili smo sahranu, odgođena je za par dana. Troškovi će se pokriti u dogovoru s obitelji.

Prijetnje djelatnicima, Centru i razrješenom ravnatelju prijavljene su policiji. Proveden je policijski očevid i u vezi s natpisom koji je osvanuo na zgradi Centra."

Izvor: www.index.hr


VIŠE NA TEMU:
CENTAR
JAVNOST
DJEVOJČICA

Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI