SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

BRODSKO ODVJETNIŠTVO PODIGNULO OPTUŽNICU: Detaljno opisali za što terete muškarca

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: Dorh sb

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | BRODSKO ODVJETNIŠTVO PODIGNULO OPTUŽNICU: Detaljno opisali za što terete muškarca SB Online | BRODSKO ODVJETNIŠTVO PODIGNULO OPTUŽNICU: Detaljno opisali za što terete muškarca

Policija objavila detalje: Uhićeno više osoba u Sl. Brodu

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: Dorh sb

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1973.) zbog počinjenih kaznenih djela: zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona/11, pogodovanja vjerovnika iz čl. 250. st. 1. KZ/11, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. KZ/11 u stjecaju s kaznenim djelom krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ/11, u vezi čl. 51. st. 1. KZ/11 i prouzročenja stečaja iz čl. 249. st. 1. toč. 1. i st. 3 u vezi st. 6. KZ/11.

Okrivljeniku se stavlja na teret da kao direktor jednog trgovačkog društva, od 2. kolovoza 2021. do 4. srpnja 2022., u Kuli, nije postupio po načelu urednog i savjesnog poslovanja društva i skrbi o imovinskim interesima društva već je postupio u nakani stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi, odnosno nije utržak ostvaren prodajom brašna i naplatom u gotovini (u iznosu od 65.429,92 eura) polagao na žiro-račun društva otvoren kod poslovne banke, kao i da je iznos od 36.606,54 eura zadržao za sebe čime se, tereti ga se, protupravno okoristio za navedeni iznos, a oštetio društvo.

Tereti ga se da je u istom svojstvu i u istom razdoblju; znajući da je uslijed nesposobnosti za plaćanje žiro-račun društva u neprekidnoj blokadi i da ima dug prema poreznoj upravi, kao i da obveze ne može plaćati gotovinom niti obavljati obračunska plaćanja; nije polagao na žiro-račun ostvareni utržak od prodane trgovačke robe nego je plaćanjem u gotovini te obračunskim plaćanjem podmirio obveze prema vjerovnicima-dobavljačima mimo redoslijeda osnova za plaćanje u ukupnom iznosu od 44.015,33 eura, čime je, tereti ga se, oštetio proračun Republike Hrvatske za 13.175,45 eura. 

Na teret mu se stavlja i da je od 30. rujna 2021. do kraja studenog 2021. godine, u istom svojstvu izdao dva računa kupcu (pravna osoba) na iznos od po 33.750,00 kuna, koji sadrže lažne podatke o isporuci robe čija nabava nije dokumentirana u poslovnoj dokumentaciji pa je, znajući kako oni ne predstavljaju stvarni poslovni odnos, postupio protivno načelu savjesnog i urednog vođenja poslovanja i skrbi o imovinskim interesima društva. Tereti ga se da je te račune upotrijebio kod mjesečnih prijava PDV-a koji su ušli u obračune po obvezi PDV-a za rujan i studeni 2021. godine, u iznosu od 1,791,76 eura, čime je ispostavljanjem računa u iznosu ukalkuliranog PDV-a na neto iznos računa oštetio trgovačko društvo za navedeni iznos. 

Okrivljenika se tereti da od 4. srpnja 2022.; kada je otvoren stečajni postupak nad trgovačkim društvom-dužnikom; a znajući da su mu prestale ovlasti za zastupanje društva kojemu je bio direktor pa do 9. studenog 2022., u ime stečajnog dužnika izdao dvadeset i jedan gotovinski račun za isporuku robe kupcima (u iznosu od 86.350,00 kuna) koji je naplatio u gotovini. Tereti ga se da je potom za osobne potrebe izuzeo 2.252.80 eura, podmirio troškove proizvodnje u procijenjenom iznosu od 3,450,79 eura te podmirio obveze prema vjerovnicima za razdoblje prije stečaja u iznosu od 5.760,99 eura, znajući da će time znatno pogoršati stanje stečajne mase iz koje se plaćaju potraživanja vjerovnika te ju oštetio za iznos od 8.009,82 eura. 

Državno odvjetništvo predložilo je u optužnici oduzimanje imovinske koristi ostvarene počinjenjem ovih kaznenih djela (iznos od 38.859,34 eura).Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.