SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

BRODSKI DORH PODIGAO OPTUŽNICE: Detaljno opisali kako se izvlačio novac

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: DORH

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
SB Online | BRODSKI DORH PODIGAO OPTUŽNICE: Detaljno opisali kako se izvlačio novac SB Online | BRODSKI DORH PODIGAO OPTUŽNICE: Detaljno opisali kako se izvlačio novac

Muškarac davao lažni iskaz, uhvatila ga brodska policija

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je sredinom ožujka 2024. godine, nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv prvookrivljenog državljanina Republike Hrvatske (1962.) i drugookrivljenog državljanina Republike Hrvatske (1973.) zbog počinjenog kaznenog djela subvencijske prijevare iz članka 258. stavak 1. i 3. KZ/11; te protiv trećeokrivljenog državljanina Republike Hrvatske (1960.) i četvrtookrivljenog državljanina Republike Hrvatske (1988.) zbog počinjenog kaznenog djela po

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: DORH

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Podignutom optužnicom, koja još nije potvrđena pred nadležnim sudom, okrivljenicima se stavlja na teret da su od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018., postupali u zajedničkom cilju da petookrivljenom trgovačkom društvu omoguće dobivanje novčane potpore velikih razmjera za jedan projekt, a nakon što je prethodno jedna agencija objavila javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz određenog programa za mjeru određenih investicija, koja se financira javnim sredstvima proračuna Europske unije. 
Tereti ih se da su znali kako će stvarni izvođač najvećeg dijela radova na projektu biti društvo u sukobu interesa i kako bi u slučaju prijavljivanja tog društva zatražena potpora bila odbijena zbog rodbinske povezanosti i sukoba interesa pa su dogovorili da će, svatko u svom svojstvu, tijekom ostvarivanja prava na potporu prikriti to društvo i agenciji kao izvođača radova prikazati drugo nepovezano društvo koje će sastaviti ponudu za izvođenje radova i dokumentaciju iz koje neće biti vidljivo da je u izvođenju radova sudjelovalo društvo u sukobu interesa. 
Agencija je 16. svibnja 2016., nakon zaprimanja prijave i obrade dostavljenih podataka donijela odluku kojom se petookrivljenom društvu odobrava potpora za prijavljeni projekt u iznosu od 1.333.524,76 eura, a nakon što je agencija odobrila potporu, četvorica okrivljenika su, tereti ih se, svatko u svom svojstvu, postupali s naprijed navedenim ciljem pa je drugookrivljenik 15. veljače 2018., u ime petookrivljenog društva podnio agenciji zahtjev za isplatu potpore u kojem je navedeno kako je radove na ovom projektu izvelo nepovezano društvo i uz zahtjev priložio samo dokumentaciju sastavljenu i potpisanu između petookrivljenog društva i nepovezanog društva uz podatke o plaćanju tih radova prikrivši da je u izvođenju radova sudjelovalo društvo u sukobu interesa. 
Agencija je 10. kolovoza 2018., nakon zaprimanja tako sastavljene dokumentacije i obrade dostavljenih podataka, isplatila petookrivljenom društvu potporu (1.333.524,76 eura) koja ne bi bila ni odobrena ni isplaćena da je agencija raspolagala podacima kako je najveći dio radova na ovom projektu izvelo društvo u sukobu interesa pa je na opisani način oštećena agencija za iznos isplaćene potpore petookrivljenom trgovačkom društvu (iznos od 1.333.524,76 eura) za koji se okrivljeno društvo nepripadno okoristilo.




Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.