SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

Aktualni sat Gradskog vijeća: Čemu služe čipovi na kantama te koliko Grad mora platiti Crvenom križu?

SB Online | Aktualni sat Gradskog vijeća: Čemu služe čipovi na kantama te koliko Grad mora platiti Crvenom križu? SB Online | Aktualni sat Gradskog vijeća: Čemu služe čipovi na kantama te koliko Grad mora platiti Crvenom križu?

PRIJE 2 GODINE
TEKST: Igor Safundžić

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Jutros u 9 sati započela je 9. sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda. Za sjednicu je planirano 7 točaka dnevnog reda sa svim svojim podtočkama. 

Prva točka dnevnog reda je uobičajeno aktualni sat. Vijećnici su postavljali pitanja isključivo gradonačelniku i to redom oporbeni vijećnici.

Jedno od tih pitanja postavila je HDZ-ova vijećnica Sanda Livija Maduna

" Uskoro počinje primjena novog sustava prikupljanja otpada a prethodni sustav nikada nije zaživio u kojeg su uloženi veliki novci. 2016. godine osigurana su sredstva za potrebu čipiranja i očitanje spremnika za otpad, vrijedna gotovo 600 000 kn. Gradska uprava je govorila kako smo jedni od predvodnika novog načina sakupljanja otpada. U drugoj polovici 2018. godine ugrađeni su čipovi na sve kante a niti jedna kanta još nije očitana po tom sustavu. Zašto su bačeni novci i koju odgovornost će snositi odgovorni za ovo stanje"?

Odgovor gradonačelnik Mirko Duspara:

"Čipiranje nije izmislio grad nego upravo ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji zajedno s gradom i trgovačkim društvom financirali te čipove. Nije bačen novac, upravo će ti čipovi kod novog prikupljanja otpada služiti svrsi kako bi mogli očitati svaku kantu te naplatiti ili upozoriti svakog vlasnika kante ako se ne bude pridržavao pravila. Taj novac nije bačen".

Jedno od zanimljivijih pitanja postavila je i vijećnica Anica Radman:
"Jesu li točne informacije da prema nepravomoćnoj presudi Grad Slavonski Brod mora isplatiti Gradskom društvu Crvenog križa Slavonski Brod 7 milijuna kuna. Kakvo je stanje oko tog sudskog spora i jeli sve ovo istina o čemu pričam i što će Grad poduzeti po tom pitanju"?

Gradonačelnik Mirko Duspara:

"Da u pravu ste da se vodi spor s Crvenim križem takav spor vodi većina gradova u Hrvatskoj. Mi smo jedan od rijetkih gradova koji je u jednom momentu spor dobio ali kako se radi o Crvenom križu valjda se radi malo drugačije pa sad imamo situaciju koju imamo. Zakon je odredio da se za potrebe Crvenog križa izdvaja 0.5% izvornog proračuna plus 0.2% izvornog proračuna za Službu traženja. To je jedna od rijetkih institucija koja ne mora nikome polagati račune na čega troši ta sredstva. U to vrijeme je bio problem izračunati što je to 0.5% i tu je nastao dug. Zadnjih par godina se Crvenom križu uredno isplaćuju usluge. Mi smo ponudili nagodbu no Crveni križ iz njima razumljivih a meni nerazumljivih razloga nije pristao. Grad bi trebao platiti oko 7 milijuna kuna to nije nikakav gubitak za Grad to moramo svakako platiti".


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: