SB Online
Promjena teme
Prijava
Pretraži SB Online

ʼIdi na bankomat, što ćemo mi s krunamaʼ? Optužene carinice, snimljene kako traže mito

SB Online | ʼIdi na bankomat, što ćemo mi s krunamaʼ? Optužene carinice, snimljene kako traže mito SB Online | ʼIdi na bankomat, što ćemo mi s krunamaʼ? Optužene carinice, snimljene kako traže mito

PRIJE 9 MJESECI
TEKST: index.hr
FOTO: Screenshot

Prilagodba teksta ▼
KONTRAST
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

USKOK je podigao optužnicu protiv dvije carinice koje tereti da su 11. kolovoza 2023. na graničnom prijelazu Slavonski Šamac pokušale od stranog državljanina uzeti mito kako bi izbjegao carinski prekršaj.

Tužiteljstvo je izvijestilo da carinice starosti 59 i 43 godine tereti na osječkom Županijskom sudu za primanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti prilikom granične carinske kontrole pregledom prtljage stranca koji je automobilom ulazio iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

Uskok je precizirao da su carinice pronašle neprijavljenu robu koja podliježe carinskom nadzoru, nakon čega su mu predočile da je počinio prekršaj za koji će kazna iznositi najmanje 10.000 kuna i da će postupak trajati najmanje tri sata, kao i da će biti evidentiran kod policije te da može izbjeći prekršaj, a on neka predloži kako.

Poslale ga na bankomat Kada im je rekao da kod sebe ima 1500 švedskih kruna, carinice su ga uputile da na bankomatu u Slavonskom Šamcu podigne novac u kunama i da im donese onoliko novca koliko on procijeni. Pritom su mu, navodi Uskok, poručile da one gube na plaći time što ga neće kazniti.

Međutim, iako je strani državljanin otišao u pravcu Slavonskog Šamca, vratio se do graničnog prijelaza a da nije podigao novac, navodeći pritom da mu je kartica zaključana za inozemne transakcije. Potom, nastavlja Uskok, carinice nisu evidentirale počinjeni carinski prekršaj niti su poduzele daljnje radnje radi sankcioniranja počinitelja prekršaja, već su mu naložile da robu vrati u Bosnu i Hercegovinu, što je on i učinio.

Snimka objavljena na YouTubeu U tajno snimljenom razgovoru koji je objavljen na YouTubeu, čuje se glas jedne od dvije carinice kako objašnjava putniku da kazna za neprijavljenu robu koju je iz BiH htio prenijeti u Hrvatsku sigurno ne bi bila ispod 10 tisuća kuna. Rekla je da kada to stave na vagu može biti i više, ali da će izgubiti i puno vremena te da će na granici morati stajati najmanje tri sata No odmah se ispravila: ”Možda ćete stajati i četiri sata jer šefica već piše dva prekršaja”. 

Putnika je upozorila kako bi mogao imati problema i s policijom, što mu, kako je rekla, nikako ne bi savjetovala.

Na snimci se potom čuje traženje mita.  "Čuli ste kolika je kazna, vi predložite nešto kolegici…", govori carinica.  Na to joj putnik odgovara kako slabo stoji s gotovinom te kako nije bio spreman na to. 

Uputile ga na bankomat Uključuje se druga carinska službenica koja pojašnjava: "Mi nemamo bankomat ovdje", a putnik na to odgovara kako u novčaniku ima gotovine od stotinjak eura pa kaže kako se radi o 1500 švedskih kruna. 

Jedna od dviju carinskih službenica tada kaže: "Kolegica gubi na plaći ako ne napiše prekršaj". Kad je čovjek spomenuo krune, carinica mu kaže: "Svaka čast švedskim krunama, ali što ćemo mi s njima?"

Putnik govori kako bi rado dao novac koji očekuju, ali da ga nema kod sebe. Kaže kako nosi malo gotovine jer sve plaća karticama.

”Pa ništa, onda moramo raditi prekršaj”, odgovara mu carinica. On još jednom nudi švedske krune, što one odbijaju i daju mu uputu da ode do bankomata i podigne kune, točno ga navodeći gdje se u selu nalazi bankomat te da do bankomata autom ima manje od tri minute.

Radilo se o teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i 15-ak pašteta Kada se putnik vratio i rekao kako mu je kartica blokirana za inozemne transakcije, carinice su mu se ipak smilovale i, pod uvjetom da se vrati u BiH i ostavi stvari koje nije mogao unijeti u Hrvatsku, može nastaviti putovanje.

"Nemojte mi ništa pričati, vratite u Bosnu i oprostit ću vam", rekla je na kraju carinica.  Da stvar bude još zanimljivija, radilo se, kako se navodi, o teglici meda, boci Pelinkovca, tri butelje vina i 15-ak pašteta. 

Izvor:www.index.hr
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Vezane teme: