NASLOVNAPOLITIKA
KREĆE ISTRAGA: Hoće li se nešto promijeniti, propituj se odluka ministra Aladrovića

FOTO: Facebook/034portal

KREĆE ISTRAGA: Hoće li se nešto promijeniti, propituj se odluka ministra Aladrovića

12.6.2021. 08:55 | Index.hr IZVOR: www.index.hr PREGLEDA: 1229

Index je nedavno otkrio da je ministar Josip Aladrović za šeficu inspektora u sustavu socijalne skrbi uhljebio Sanju Mateljak, ženu bez dana radnog staža u - socijalnoj skrbi.

Nije ispunjavala uvjete natječaja, svejedno je zaposlili

Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ponudili su objašnjenje da je nova djelatnica imala iskustva kao pravnica u Mirovinskom, gdje je ranije radila s Aladrovićem. 


Ali u natječaju jasno stoji da inspektorom, višim inspektorom ili, posljedično, šefom inspektora, može postati samo osoba koja ima četiri do šest godina iskustva u tom poslu. 

Budući da nakon objave našeg članka od nadležnih nismo dobili nikakvu reakciju, pa ni demanti, obratili smo se Ministarstvu pravosuđa i uprave.

"Postupamo prema zaprimljenoj predstavci"

Pitali smo hoće li inspekcijske službe provesti nadzore vezano za zapošljavanje gospođe Mateljak. Kažu da hoće.

"Uprava za pravosudnu i upravnu inspekciju Ministarstva pravosuđa i uprave zaprimila je anonimnu predstavku vezanu za postupak koji navodite u svom upitu. Postupanje prema zaprimljenoj predstavci je u tijeku", kratko su kazali.

Pisali smo kako je Mateljak od početka godine na toj funkciji. Zadužena je i za nadzor nad centrima za socijalnu skrb. 

Aladrović i vlada nam ne daju odgovore na ova ključna pitanja

Aladrovićevo Ministarstvo do danas nije odgovorilo na neke od ključnih pitanja koja smo im uputili. Odgovore smo kasnije tražili i kod glasnogovornika vlade Marka Milića, gdje smo opet naišli na zatvorena vrata. Kazao je samo da je "Ministarstvo već odgovorilo". 

Zato ponavljamo naša pitanja i njihove odgovore iz prvog članka na ovu temu. 

Kad smo im slali upit, imali smo samo jedan zahtjev - da ne preskaču pitanja.

Ispunjava li Sanja Mateljak propisane uvjete za radno mjesto načelnice Sektora za upravni nadzor nad centrima za socijalnu skrb? Državna službenica Sanja Mateljak diplomirana je pravnica, s položenim pravosudnim ispitom te više od 27 godina radnog iskustva u struci, od čega više od 25 godina ostvarenog u javnoj i državnoj službi, na najsloženijim poslovima i poslovima rukovođenja te zastupanja na sudu. 

(Indexova napomena: Nisu odgovorili jer nigdje nisu napisali ispunjava li Sanja Mateljak propisane uvjete za radno mjesto načelnice Sektora za upravni nadzor nad centrima za socijalnu skrb.)

Koliko je dana provela radeći u djelatnosti socijalne skrbi prije nego što je došla na to radno mjesto? (Ovo su pitanje preskočili.)

Je li točno da ju je ministar Aladrović nalogom postavio za načelnicu? Je li to učinio kako bi zaobišao proceduru, s obzirom na to da Mateljak ne ispunjava tražene uvjete za načelnicu Sektora za upravni i inspekcijski nadzor, pa ju je ostavio na prethodnom radnom mjestu, a nalogom ju je postavio za načelnicu? Sukladno Pravilniku o unutarnjem redu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uvjeti za raspored na radno mjesto načelnika Samostalnog sektora za upravni i inspekcijski nadzor u socijalnoj skrbi nisu mijenjani, a poslovi po nalogu čelnika tijela obavljaju se sukladno odredbi članka 29. Zakona o državnim službenicima. 

(Nisu odgovorili je li točno ili nije točno, što se u pitanju jasno tražilo.)

Je li točno da je Aladrović od Ministarstva uprave zatražio da se iz sistematizacije izbriše da je potrebno šest godina radnog iskustva za dobivanje inspektorskog posla? (Nisu ništa odgovorili.)

Kako komentirate to da je uvjet za zapošljavanje na radno mjesto načelnice Sektora najmanje šest godina iskustva u djelatnosti socijalne skrbi, a gospođa Mateljak nije imala ni jedan dan? Načelnica Mateljak je tijekom radnog vijeka u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje zastupala Zavod u najsloženijim sudskim postupcima.

(Nisu konkretno odgovorili.)

Načelnica može svojim prijedlozima utjecati na izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. Njegova izrada je u tijeku, a kako smo saznali, upravo njezin prijedlog je da se u novom Zakonu obriše odredba koja se odnosi na zapošljavanje inspektora i višeg inspektora, koja propisuje da je za tu poziciju obavezno radno iskustvo u djelatnosti socijalne skrbi četiri do šest godina. Budući da Mateljak nema dana radnog staža u sektoru, znači li to da bi ova odluka išla njoj u prilog? Zbog velikog radnog iskustva i dobrih organizacijskih sposobnosti odgovarajuća je osoba za poslove koje trenutno obavlja. Tome u prilog govori činjenica da su od početka godine, kada je gđa. Mateljak preuzela navedene poslove, provedena 452 nadzora, u odnosu na cijelu 2020. godinu, kada je obavljeno ukupno 347 nadzora, uz istu metodologiju, način rada i zadržavanje kvalitete inspekcijskog nadzora.

Povećanje broja inspekcijskih nadzora, s istim brojem inspektora, i bez povećanja radnih dana provedenih u nadzoru rezultat je promjene u organizaciji rada.

Nadalje, gospođa Mateljak nije član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o socijalnoj skrbi i nije sudjelovala u izradi Nacrta prijedloga zakona. Radnu skupinu od 37 članova imenovao je ministar, u kojoj su, uz državne službenike Ministarstva, i predstavnici akademske zajednice, Hrvatske udruge poslodavaca, sindikata, Hrvatske zajednice županija, Grada Zagreba, Hrvatske komore socijalnih radnika, ustanova koje pružaju usluge socijalne skrbi, udruga i UNICEF-a.

Ako se u Zakon stavi da inspektor može biti osoba bez četiri do šest godina staža u socijalnoj skrbi, otvara li se time mogućnost da inspektorima postanu osobe koje nemaju dana radnog iskustva u tom području? (Nisu odgovorili.)

Gdje je Mateljak radila prije nego što je imenovana načelnicom Sektora? Imenovana državna službenica do premještaja u Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike radila je u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje kontinuirano, i to neprekidno od 1996. godine.

Jesu li se tada poznavali? U kakvom su odnosu, koliko se dugo poznaju? (Nisu odgovorili.)

U Zakonu piše da inspektor, odnosno viši inspektor, može biti osoba s najmanje četiri odnosno šest godina radnog iskustva u socijalnoj skrbi. U opisu poslova gospođe Mateljak, koja to iskustvo nema, navodi se provođenje upravnog i inspekcijskog nadzora. Te poslove inače obavljaju inspektori, ali u složenijim predmetima i načelnica, u ovom slučaju Mateljak. Budući da ne zadovoljava uvjete, ona to neće moći obavljati. Je li to točno, kako to komentirate? Kako bi gospođa Mateljak trebala moći obavljati inspektorske poslove? (Nisu odgovorili.)

Dobili smo informaciju da je, kao posljedica njenih odluka, obavljen upravni nadzor u Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška, u koji se išlo nakon tragičnog zlostavljanja malene Nikoll. Struka se pita kako to da je upravni nadzor temeljem jednodnevnog rada prikupio dovoljno činjenica za smjenu ravnatelja, dok su komore psihologa i socijalnih radnika zaključile da propusta u radu stručnih radnika nije bilo. Je li točno da su nadzor, prema odluci načelnice Mateljak, obavljale dvije inspektorice, od kojih je jedna pravnica, inicijalima J. V., koja je došla raditi u inspekciju par dana prije obavljenog nadzora (prije je u Ministarstvu radila na drugim poslovima) i to joj je bio prvi nadzor u kojem je sudjelovala, dakle nikada nije obavljala ni jedan upravni ni inspekcijski nadzor? Navedeni nadzor su obavile dvije ovlaštene državne službenice. Važno je naglasiti da jedna od njih poslove nadzora upravo u predmetima obiteljsko-pravne zaštite obavlja od 1. veljače 2019., a u Ministarstvu je zaposlena od 2009. godine.

Druga državna službenica koja je obavljala nadzor je pravnica, vrlo stručna u svom dugogodišnjem radu u Ministarstvu, primjeni propisa iz područja socijalne skrbi i kvalificirana za provođenje nadzora.

Izvor: www.index.hr

Tagovi: zapošljavanje, inspekcija, uhljebi, uhljebivanje

*Komentari se objavljuju u realnom vremenu i SB Online ne može biti odgovoran za ono što korisnici objave. Zabranjeno je vrijeđanje i klevetanje. Takvi će komentari biti obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

Policija i inspekcija kreću u provjeru noćnih klubova
Super primjer. Evo kako se uz iskaznicu HDZ-a dobije posao za mjesto na kojem već netko radi
Izaberite uhljeba godine !!!
Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku
Najlakši recept za sjajan desert u čaši koji se složi začas
Darko Zovko iz Golobrdaca: Potražnja za divljači veća nego što uspijemo uzgojiti
Kreativna Ljubica Križanović Pavlov poručuje svima da se ohrabre i pretvore svoj hobi u vlastiti posao
Slavonski Brod priključio se obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize
BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci
Što nas danas očekuje? Izdano upozorenje za cijelu županiju
Zašto Zvečevo prodaje proizvodnju alkoholnih pića i koju bi ulogu u svemu tome mogli imati Konzum i Lidl?
Stižu nova pravila za minuse na računima: Banke više neće moći dodatno naplaćivati ‘prešutno‘ prekoračenje
Spaljivanje strništa najgori je odabir za poljoprivrednike: Štete su velike, a kazne visoke
Od ponedjeljka nam stižu nove osobne: ʼIzrada će koštati 100 kuna u redovnom postupkuʼ
Danas sunčano uz mogućnost grmljavinskih pljuskova
Svi bruje o slučaju iz Podvinja, donosimo obje strane. Tko je u pravu? Odlučit će institucije
Blagdan Gospe od Anđela u Sl. Brodu
Obnovljena barokna propovjedaonica u franjevačkoj crkvi Slavonskom Brodu
Ultramaratonci u Slavonskom Brodu
Iz trgovina se povlače mnogi sladoledi, jogurti krekeri. Kako je moguće da je u njima zabranjeni pesticid?
Požeški profesor Goran Đurđević postao docent na Pekinškom sveučilištu za strane studije
Evo kad će vrhunac vrućine. Stiže velika promjena, DHMZ izdao posebno priopćenje
EKSKLUZIVNO: Razgovor s Vanesom, evo kada joj je prvi nastup
I dalje sunčano i vruće

Pretraži SB Online

SLAVONSKI BROD VRIJEME

ČITAJTE NA SBonline

.

Danas djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku

.

Najlakši recept za sjajan desert u čaši koji se složi začas

.

Darko Zovko iz Golobrdaca: Potražnja za divljači veća nego što uspijemo uzgojiti

.

Kreativna Ljubica Križanović Pavlov poručuje svima da se ohrabre i pretvore svoj hobi u vlastiti posao

.

Slavonski Brod priključio se obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

.

Što nas danas očekuje? Izdano upozorenje za cijelu županiju

.

Zašto Zvečevo prodaje proizvodnju alkoholnih pića i koju bi ulogu u svemu tome mogli imati Konzum i Lidl?

.

Stižu nova pravila za minuse na računima: Banke više neće moći dodatno naplaćivati ‘prešutno‘ prekoračenje

.

Spaljivanje strništa najgori je odabir za poljoprivrednike: Štete su velike, a kazne visoke

.

Od ponedjeljka nam stižu nove osobne: ʼIzrada će koštati 100 kuna u redovnom postupkuʼ

.

Danas sunčano uz mogućnost grmljavinskih pljuskova

.

Svi bruje o slučaju iz Podvinja, donosimo obje strane. Tko je u pravu? Odlučit će institucije

.

Blagdan Gospe od Anđela u Sl. Brodu

.

Obnovljena barokna propovjedaonica u franjevačkoj crkvi Slavonskom Brodu

.

Ultramaratonci u Slavonskom Brodu

.

Iz trgovina se povlače mnogi sladoledi, jogurti krekeri. Kako je moguće da je u njima zabranjeni pesticid?

.

Požeški profesor Goran Đurđević postao docent na Pekinškom sveučilištu za strane studije

.

Evo kad će vrhunac vrućine. Stiže velika promjena, DHMZ izdao posebno priopćenje

.

EKSKLUZIVNO: Razgovor s Vanesom, evo kada joj je prvi nastup

.

I dalje sunčano i vruće

.

Objavljeno tko ima pravo besplatno dobiti novu osobnu iskaznicu

.

Zamjenica gradonačelnika uručila vrijednu opremu za bebe u pet brodskih obitelji

.

ŽUPAN MARUŠIĆ SPASIO MUŠKARCA OD SIGURNE SMRTI: ʺReanimirao ga je do dolaska Hitneʺ

.

NJEMAČKA: Od 1. kolovoza karantena za povratnike s odmora?

.

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA: Velika opasnost od šumskih požara!

.

Biciklisti će na 12. memorijalnom biciklističkom ultramaratonu prolaziti kroz Sl. Brod

.

BPŽ: Novo priopćenje Stožera, ovo su najnoviji podaci

.

Poznati lijekovi koje koristi veliki broj ljudi povlače se iz hrvatskih ljekarni

.

Kolika bi vam plaća bila dovoljna da bezbrižno živite, povremeno negdje otputujete, a pritom i nešto uštedite? Pogledajte izračun

FOTONALAZ

VIDEO: Evo kako se ʺmomciʺ danas zabavljaju