Kakvi su rezultati mature? Poznato koje fakultete upisuju najbolji od najboljih, ali i što pali alarm za uzbunu

31.1.2023. | 13:15

Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr

Pregleda: 431


(FOTO: Getty images)

31.1.2023. | 13:15 | Dnevnik.hr
IZVOR: Dnevnik.hr
Pregleda: 431

Sjajne su rezultate postigli maturanti, konačno možemo reći da je onaj "grubi" prosjek mature stigao i do četvorke. Točnije, na onoj višoj, težoj razini učenici su dobili ocjenu 3,5, a na B razini prosjek im je 2,6.

Dobra vijest je da su rasle gotovo sve ocjene iz svih obveznih predmeta. Ni matematika nije bauk kao nekad.

Usporedbom rezultata u zadnjih 10 godina vidljivo je da su maturanti lani ostvarili najbolji rezultat teže, A razine otkad se prati matura i položili ju s 3,1. Niža razina im je i dalje zahtjevna, tu je prosjek "mršava" dvojka. Što se engleskog jezika tiče, uspjeli su težu razinu riješiti najbolje od svih generacija dosad - dobili su ocjenu 4,1, a na nižoj razini 3,4.


Ide im engleski bolje nego materinji jezik jer na hrvatskom su težu razinu položili s 3,2. U lakšoj nisu stigli ni do trojke, prosjek je 2,4.

Uspješni su bili i u izbornim predmetima - najbolje su ocjene iz jezika: talijanskog, grčkog, francuskog, sve su ih položili s četvorkom, a najlošije ocjene su iz fizike, latinskog te politike i gospodarstva.

Najbolji od najboljih sigurno su među 403 učenika koji su uspjeli riješiti sva tri obvezna predmeta na A razini s peticom. Pohvalni su i rezultati 19 učenika koji su redovitu školsku godinu završili s dvojkom iz nekog predmeta, a na maturi su iz istog tog predmeta dobili peticu! I to većina njih iz matematike.

Potpuno suprotna situacija je za 577 učenika koji su dobili peticu na kraju školske godine, a na maturi taj isti predmet jedva prošli s dvojkom.

Koje fakultete upisuju najbolji? Na vrhu je računarstvo, kamo idu učenici s prosjekom 4,46, a oni s najboljim ocjenama upisuju i farmaciju, medicinu, logopediju i stomatologiju.

Rezultati mature su ohrabrujuća statistika, no moramo izdvojiti i jednu koja pali demografski alarm za uzbunu. Prije 10 godina imali smo 29.749 maturanta, sada ih je 4500 manje, prevedeno to je 225 razreda maturanata manje.

(IZVOR: www.dnevnik.hr)
Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Trebaju li maturanti održati tradicionalnu norijadu i ove godine?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na SB Online portalu jer:
više od 130.000 korisnika mjesečno
više od 500.000 otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI